Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. G.J. Pepping: ‘Overtuigend juichen vergroot de kans op succes’

16 februari 2010

Gedrag is besmettelijk. Zie je iemand gapen of lachen, dan is het vaak een kwestie van seconden voor je het zelf ook doet. Dit kopieergedrag blijkt ook te werken op het voetbalveld. ‘Hoe overtuigender iemand zijn succes viert en deelt met zijn teamgenoten, hoe groter de kans is dat dit team wint’, aldus Gert-Jan Pepping, universitair docent bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Evolutionair gezien is dit ‘besmettelijke’ gedrag eenvoudig te verklaren. Het kunnen kopiëren van bepaalde gedragingen is belangrijk om te overleven in sociale groepen. Pepping: ‘Een goed voorbeeld is het gedrag van een school vissen, zoals haring of sardientjes. Alleen door met elkaar te synchroniseren, zoveel mogelijk precies hetzelfde te doen, kunnen ze overleven.’ Daarnaast heeft het kopiëren van gedrag nog een andere functie, namelijk leren van elkaar. Deze beide functies impliceren dat we met bewegingsgedrag doelen communiceren.

Invloed op toekomst

Emoties worden vaak begrepen en uitgelegd in de context van wat er net is gebeurd. Maar emoties hebben evengoed invloed op de toekomst, blijkt uit onderzoek van Pepping. Hij onderzocht of de manier waarop voetballers hun blijdschap uiten bij een geslaagde penalty van invloed is op het uiteindelijke resultaat van een penalty shootout. Pepping: ‘Het mooie bij de penalty shootout is dat het individuele doel direct in dienst staat van het groepsdoel.’

Positieve instelling

Pepping en zijn onderzoeksgroep bestudeerden een groot aantal penalty shootouts bij belangrijke voetbalwedstrijden, maar alleen zo lang de stand in de shootout gelijk was. Na elk schot werd de speler beoordeeld op de mate waarin hij blijdschap en trots uitte na het scoren. Hieruit blijkt dat de spelers die dit duidelijk uitten, bijvoorbeeld door hun armen hoog in de lucht te gooien, in de meeste gevallen tot het winnende team behoorden. ‘Met dat enthousiaste gedrag, wordt het team aangestoken met een positieve instelling. En ook niet onbelangrijk, de tegenpartij voelt zich hierdoor juist minder zeker van zichzelf.’

Samen juichen

Daarbij is het wel belangrijk dat het scoren wordt gevierd met de mensen die je wilt besmetten. Pepping: ‘Als je naar het publiek staat te juichen na een gescoorde penalty, wordt het publiek enthousiast. Leuk, maar zij hoeven op dat moment niet te presteren. Het team waarmee je op het veld staat wel. Vooral samen juichen is belangrijk. Zo wordt scoren besmettelijk.’

Elkaar motiveren

Hetzelfde principe is volgens Pepping eenvoudig door te trekken naar situaties buiten het sportveld. Ook in een kantoorsituatie kun je elkaar motiveren door stil te staan bij een goede groepsprestatie en deze met elkaar te vieren. Zo slaat het gevoel van trots en zelfvertrouwen over op het hele team, wat het prestatieniveau verhoogt. Al moet je hierbij niet overdrijven door de uitingen van blijdschap of trots uit de context te halen, meent Pepping.

Rem eraf

In Nederland reageren we vaak meer onderkoeld op succes, dan in bijvoorbeeld Amerika. ‘Veel mensen lijken uitbundig reageren wat te hebben afgeleerd.’ Om de kans op succes te vergroten, zowel op het sportveld als in het dagelijks leven, is het volgens Pepping belangrijk om die rem eraf te halen. Uitbundig juichen als reactie op een overwinning is een natuurlijke reactie. En, zoals uit het onderzoek blijkt (wanneer individuele en groepsdoelen samenvallen), ook een heel functionele reactie. Meer juichen betekent meer succes.

Curriculum Vitae

Gert-Jan Pepping (Amsterdam, 1967) studeerde Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en promoveerde aan de School of Sport and Exercise Sciences van de Universiteit van Birmingham in Engeland. Hij werkt als universitair docent bij het Centrum voor Bewegingswetenschappen van de Universiteit van Groningen. Hiervoor was Pepping vier jaar lang universitair docent sportwetenschappen aan de Moray House School of Education van de Universiteit van Edinburgh in Schotland en senior onderzoeker en de onderzoekscoördinator voor het Universitair Centrum voor Sport, Beweging en Gezondheid (UCSBG) van het UMCG van de Rijksuniversiteit Groningen.

Noot voor de pers

Meer informatie: Gert-Jan Pepping


Laatst gewijzigd:04 januari 2018 15:22
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Koninklijke onderscheiding voor professor dr. Cisca Wijmenga

  Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica aan de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG, kreeg woensdag 19 september uit handen van locoburgemeester Ton Schroor van de gemeente Groningen een koninklijke onderscheiding. Wijmenga is benoemd tot Ridder...

 • 17 september 2018

  Pesten is een probleem van ons allemaal

  Van leerkrachten wordt veel verwacht; naast een stimulerend academisch klimaat, moeten ze er ook voor zorgen dat er niet gepest wordt in de klas. Ze zijn echter niet voldoende opgeleid om pesten effectief aan te kunnen pakken. Bovendien ontbreekt er...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...