Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Emeritus hoogleraar Jan Pen overleden

15 februari 2010
Portret Jan Pen
Jan Pen (1921-2010)

Op zondag 14 februari is emeritus hoogleraar en columnist Jan Pen op 88-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Haren. Pen was sinds 1956 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen toen hij werd benoemd tot hoogleraar in de staathuishoudkunde en de leer der openbare financiën bij de faculteit rechten en de faculteit economie. In 1986 gaf hij zijn afscheidscollege, maar hij bleef als bijzonder hoogleraar verbonden aan de faculteit economie. Pen schreef bovendien jarenlang columns voor het Parool.

Jan Pen (1921-2010) schreef naast vele artikelen, ook een serie boeken. Zijn topwerk Moderne Economie (1959) gold jarenlang als dé inleiding in de macro-economie en is al in vele talen vertaald. In 1977 verscheen een uitgebreide en vernieuwde versie onder de titel Macro-economie. Verder schreef hij onder meer Wie heeft er gelijk? (1989) en Een Overzichtelijke Wereld (1998).

Foutief overlijdensbericht

 Jan Pen is overleden op de dag voor hij 89 jaar zou worden. Op 24 mei vorig jaar werd door verschillende media bericht dat Jan Pen overleden zou zijn. De verwarring ontstond door de overlijdensadvertentie van een naamgenoot die in dienst was bij het Parool. De econoom Jan Pen reageerde destijds: "Ik ben niet dood. Ik zit hier springlevend op de bank in Haren. Ik speel nog iedere dag op het keyboard Bach en de blues van Jimmy Yancey. Kent u die niet?".

Jan Pen Prijs

Sinds 2006 wordt door het Gammasteunpunt van de RUG de jaarlijkse Jan Pen Prijs uitgereikt aan middelbare scholieren die het beste profielwerkstuk hebben gemaakt op het gebied van economie en maatschappij.

Zie ook: (10 oktober 2009) Film over prof. Jan Pen online beschikbaar : invloed van Keynes op zijn gedachtegoed

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 26 april 2018

  Vier medewerkers koninklijk onderscheiden op voordracht van de RUG

  Donderdag 26 april zijn vier RUG-medewerkers op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) koninklijk onderscheiden. Tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is benoemd prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki. Prof.dr. G.C. Wakker, prof.dr....

 • 26 april 2018

  Robert Lensink Officier in de Orde van Oranje Nassau

  Prof.dr. Robert Lensink is op 26 april koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Lensink (Tiel, 1962) is hoogleraar Finance & Financial Markets aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG (80%) en hoogleraar Finance...

 • 26 april 2018

  Nasser Kalantar-Nayestanaki Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr. Nasser Kalantar-Nayestanaki is op 26 april koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Kalantar-Nayestanaki (Teheran, Iran, 1960), hoogleraar Experimentele Kernfysica, kwam in 1993 in dienst bij het Kernfysisch...