Emeritus hoogleraar Jan Pen overleden

15 februari 2010
Portret Jan Pen
Jan Pen (1921-2010)

Op zondag 14 februari is emeritus hoogleraar en columnist Jan Pen op 88-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Haren. Pen was sinds 1956 verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen toen hij werd benoemd tot hoogleraar in de staathuishoudkunde en de leer der openbare financiën bij de faculteit rechten en de faculteit economie. In 1986 gaf hij zijn afscheidscollege, maar hij bleef als bijzonder hoogleraar verbonden aan de faculteit economie. Pen schreef bovendien jarenlang columns voor het Parool.

Jan Pen (1921-2010) schreef naast vele artikelen, ook een serie boeken. Zijn topwerk Moderne Economie (1959) gold jarenlang als dé inleiding in de macro-economie en is al in vele talen vertaald. In 1977 verscheen een uitgebreide en vernieuwde versie onder de titel Macro-economie. Verder schreef hij onder meer Wie heeft er gelijk? (1989) en Een Overzichtelijke Wereld (1998).

Foutief overlijdensbericht

Jan Pen is overleden op de dag voor hij 89 jaar zou worden. Op 24 mei vorig jaar werd door verschillende media bericht dat Jan Pen overleden zou zijn. De verwarring ontstond door de overlijdensadvertentie van een naamgenoot die in dienst was bij het Parool. De econoom Jan Pen reageerde destijds: "Ik ben niet dood. Ik zit hier springlevend op de bank in Haren. Ik speel nog iedere dag op het keyboard Bach en de blues van Jimmy Yancey. Kent u die niet?".

Jan Pen Prijs

Sinds 2006 wordt door het Gammasteunpunt van de RUG de jaarlijkse Jan Pen Prijs uitgereikt aan middelbare scholieren die het beste profielwerkstuk hebben gemaakt op het gebied van economie en maatschappij.

Zie ook: (10 oktober 2009) Film over prof. Jan Pen online beschikbaar : invloed van Keynes op zijn gedachtegoed

Laatst gewijzigd:24 mei 2018 10:42
printOok beschikbaar in het: English