Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

In memoriam Elvira Oosterom

30 juli 1977 - 21 februari 2010
21 februari 2010
Elvira Oosterom
Elvira Oosterom

Geschokt en verdrietig zijn wij door het veel te vroege overlijden van onze dierbare collega Elvira Oosterom.

Elvira was sinds 1999 in dienst van het UMCG, in eerste instantie als analiste bij het toenmalige BMTC, het Biomedische Technologie Centrum van het UMCG. Sinds 1 januari 2007 werkte Elvira bij de afdeling Genetica omdat het vroegere BMTC opgegaan was in de genotyperingsfaciliteit en deze faciliteit per 01/01/07 onderdeel werd van de afdeling Genetica. Samen met Pieter van der Vlies, Mathieu Platteel, Gerrit van der Steege en Marcel Bruinenberg heeft Elvira ervoor gezorgd dat de faciliteit uitgegroeid is tot een professionele organisatie waar niet alleen het UMCG en de RuG gebruik van maken maar ook onderzoeksgroepen buiten het UMCG.

Elvira heeft de afgelopen jaren duizenden DNA monsters geïsoleerd, getypeerd en gehybridiseerd op arrays. De laatste 2 jaar was ze nauw betrokken bij allerlei grootschalige projecten zoals het Astma-project, Coeliakie, Lifelines en EPIC-NL. Projecten gericht op het identificeren van genen betrokken bij verschillende ziektebeelden. Ze heeft daardoor aan vele wetenschappelijke publicaties bijgedragen.

In oktober 2007 werd bij Elvira een sarcoom in haar bovenarm geconstateerd, welke in eerste instantie succesvol leek te zijn verwijderd middels een operatie. Helaas bleek er in april 2009 sprake te zijn van een tumor in een van haar lymfeklieren in de oksel, maar ook die werd verwijderd. Ondanks alle klappen die Elvira steeds op moest vangen bleef ze optimistisch en vrolijk. Zodra de bestralingen achter de rug waren stond ze alweer in het lab. En daar genoot ze ook erg van. Het werken aan het voorfront van de wetenschap en met de nieuwste apparatuur vond ze geweldig. Afgelopen oktober kreeg Elvira echter last van haar rug en dat bleek te komen door uitzaaiingen in haar botten. We hebben de afgelopen maanden met bewondering gevolgd hoe ze heeft geknokt tegen haar steeds meer aftakelende lichaam maar die strijd heeft ze helaas verloren. Zondag 21 februari is Elvira overleden. Ze mocht slechts 32 jaar oud worden. Wij zijn haar zeer dankbaar voor haar inspanningen voor de afdeling de afgelopen jaren. We zullen Elvira heel erg missen.


Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:18

Meer nieuws

 • 03 april 2018

  DNA-veranderingen verstoren team play in de cel

  DNA-veranderingen die ziekten veroorzaken zorgen niet altijd tot een verandering in de eiwitten zelf, maar kunnen soms leiden tot een verandering in de samenwerking tussen de eiwitten. Dat blijkt uit onderzoek van genetici van het Universitair Medisch...

 • 27 maart 2018

  Slechtere gezondheid kind na medisch ingrijpen bij bevalling

  Kinderen die zijn geboren na medisch ingrijpen, bijvoorbeeld met weeënopwekkers, een vacuümpomp of een keizersnede, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de analyse van gegevens van bijna 500.000 Australische kinderen van gezonde moeders...

 • 09 maart 2018

  Grote verschillen in mantelzorg geven aan partner of aan ouder

  Mantelzorgers die een partner verzorgen besteden meer uren aan huishoudelijke zorgtaken dan mantelzorgers die een ouder verzorgen. Ook ervaren zij een hogere totale belasting, meer geestelijke en fysieke gezondheidsproblemen en meer problemen met het...