Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

In memoriam Elvira Oosterom

30 juli 1977 - 21 februari 2010
21 februari 2010
Elvira Oosterom
Elvira Oosterom

Geschokt en verdrietig zijn wij door het veel te vroege overlijden van onze dierbare collega Elvira Oosterom.

Elvira was sinds 1999 in dienst van het UMCG, in eerste instantie als analiste bij het toenmalige BMTC, het Biomedische Technologie Centrum van het UMCG. Sinds 1 januari 2007 werkte Elvira bij de afdeling Genetica omdat het vroegere BMTC opgegaan was in de genotyperingsfaciliteit en deze faciliteit per 01/01/07 onderdeel werd van de afdeling Genetica. Samen met Pieter van der Vlies, Mathieu Platteel, Gerrit van der Steege en Marcel Bruinenberg heeft Elvira ervoor gezorgd dat de faciliteit uitgegroeid is tot een professionele organisatie waar niet alleen het UMCG en de RuG gebruik van maken maar ook onderzoeksgroepen buiten het UMCG.

Elvira heeft de afgelopen jaren duizenden DNA monsters geïsoleerd, getypeerd en gehybridiseerd op arrays. De laatste 2 jaar was ze nauw betrokken bij allerlei grootschalige projecten zoals het Astma-project, Coeliakie, Lifelines en EPIC-NL. Projecten gericht op het identificeren van genen betrokken bij verschillende ziektebeelden. Ze heeft daardoor aan vele wetenschappelijke publicaties bijgedragen.

In oktober 2007 werd bij Elvira een sarcoom in haar bovenarm geconstateerd, welke in eerste instantie succesvol leek te zijn verwijderd middels een operatie. Helaas bleek er in april 2009 sprake te zijn van een tumor in een van haar lymfeklieren in de oksel, maar ook die werd verwijderd. Ondanks alle klappen die Elvira steeds op moest vangen bleef ze optimistisch en vrolijk. Zodra de bestralingen achter de rug waren stond ze alweer in het lab. En daar genoot ze ook erg van. Het werken aan het voorfront van de wetenschap en met de nieuwste apparatuur vond ze geweldig. Afgelopen oktober kreeg Elvira echter last van haar rug en dat bleek te komen door uitzaaiingen in haar botten. We hebben de afgelopen maanden met bewondering gevolgd hoe ze heeft geknokt tegen haar steeds meer aftakelende lichaam maar die strijd heeft ze helaas verloren. Zondag 21 februari is Elvira overleden. Ze mocht slechts 32 jaar oud worden. Wij zijn haar zeer dankbaar voor haar inspanningen voor de afdeling de afgelopen jaren. We zullen Elvira heel erg missen.


Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:18

Meer nieuws

 • 06 juli 2018

  Wierenga-Rengerink dissertatieprijs voor Alain Dekker

  De Wierenga-Rengerinkprijs voor de RUG-promovendus met de beste dissertatie in 2017, is toegekend aan dr. Alain Dekker voor zijn proefschrift ‘Down & Alzheimer: Behavioural biomarkers of a forced marriage’.

 • 05 juli 2018

  Derde onderzoeksronde Lifelines in 2019 van start

  Lifelines, de data- en biobank waarin informatie over de gezondheid van drie generaties inwoners in de noordelijke provincies gedurende dertig jaar wordt verzameld, start in 2019 met de derde onderzoeksronde onder alle Lifelines-deelnemers. Dit wordt...

 • 29 juni 2018

  Operatierisico bij ouderen met kanker beter in te schatten met nieuwe scorelijst

  Een speciaal ontwikkelde scorelijst om de toestand van de oudere patiënt met kanker te beoordelen, zorgt er voor dat artsen de risico’s van een operatie beter in kunnen schatten. Hierdoor zijn patiënten die fit genoeg zijn voor een operatie én patiënten...