Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Documentaire studenten Journalistiek op Radio 1

06 februari 2010

Vorig jaar rond deze tijd waren Israël en Hamas verwikkeld in een oorlog die – zo bleek achteraf - aan honderden Palestijnen het leven heeft gekost. Tijdens deze oorlog mochten journalisten de Gazastrook niet in. Hoe doe je als journalist dan je werk?

Sytske Jellema en Ben Meindertsma, studenten van de master Journalistiek, stelden zich deze vraag in hun afstudeerproject. Dat bestaat uit een academische scriptie gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en een radiodocumentaire.

In Israel deden Jellema en Meindertsma onderzoek naar de verslaggeving van de Gaza-oorlog vorige winter. Nederlandse correspondenten konden toen Gaza niet in, omdat Israel hen buiten het land hield. Op steenworp afstand van de Gazaanse grens ontketende zich op een heuvel een tweede oorlog: een media war.

Met drie Nederlandse correspondenten (Sander van Hoorn van de Nos, Conny Mus van RTL en David Poort van de Wereldomroep en BNR) gingen de studenten terug naar plekken en personen die betekenisvol waren tijdens de oorlog om antwoord te vinden op de vraag: hoe doe je verslag van een oorlog waar je niet bij kan zijn?


De documentaire duurt 34 minuten en wordt op zondag 7 februari om 21 uur uitgezonden op Radio 1 onder de titel: ‘Ben en Sytske ontwarren een media war’. 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:14

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...