Dr. mr. Kees de Vey Mestdagh: "Neelie Kroes moet nu uit een ander vaatje gaan tappen: vernieuwen in plaats van handhaven."

19 januari 2010

Neelie Kroes kan een belangrijke Eurocommissaris worden. Met de portefeuille Digitale Agenda krijgt ze concrete invloed op de levens van alle Europese burgers. Maar dan moet ze wel oog hebben voor de beperkingen van het bestaande recht en de mogelijkheden van nieuwe technieken, zegt RUG-jurist dr. mr. Kees de Vey Mestdagh. "Kroes moet nu uit een ander vaatje gaan tappen. Als ze alleen maar streng de bestaande regels gaat handhaven, zoals in haar vorige baan, dan voert ze een achterhoedegevecht."

In Nederland werd met scepsis gereageerd op het nieuws dat Neelie Kroes als eurocommissaris de overstap zou maken van Mededinging naar de 'lichte post' Digitale Agenda. Ten onrechte, vindt Kees de Vey Mestdagh. Kroes krijgt volgens hem, als ze de politieke koehandel over de verdeling van posten tenminste overleeft, grote invloed op cruciale maatschappelijke ontwikkelingen. Wel moet ze zich fundamenteel anders gaan opstellen dan in haar vorige functie, zegt de RUG-jurist. "Als ze alleen maar de regels streng gaat handhaven, zoals in haar vorige baan, dan voert ze een achterhoedegevecht. Ze moet zich vooral afvragen of bestaande wetgeving nog passend is, en hoe ze burgers op níeuwe manieren kan stimuleren om alles uit het Internet te halen en tegelijk zorgvuldig met elkaar om te blijven gaan."

Legaal downloaden?

Een belangrijk dossier waarmee Kroes zich zal gaan bezighouden is dat van het auteursrecht. Het was nog niet bekend dat Kroes de portefeuille Digitale Agenda zou krijgen, of Mick Jagger stond bij haar op de stoep om de belangen van de muziekindustrie te behartigen. Kroes moet zich van die lobby weinig aantrekken, meent De Vey Mestdagh. "De kloof tussen de wet, die auteursrecht beschermt, en de realiteit, waarin massaal illegaal wordt gekopieerd, is absoluut onoverbrugbaar. Een downloadverbod, zoals dat wordt voorgesteld, valt op geen enkele manier te handhaven." Het bestaande auteursrecht is ontworpen voor een realiteit die allang niet meer bestaat, stelt De Vey Mestdagh. Kroes’ doel moet zijn nieuwe ontwikkelingen op het gebied van het auteursrecht, zoals creative commons en open source toepasingen te stimuleren. En Jagger en consorten? "Die moeten creatief zijn. De artiest van de toekomst beschouwt gratis downloaden als reclame voor zijn muziek en verdient zijn geld aan concerten en andere afgeleide producten."

Overheden schenden privacy

Ook zal Kroes veel te zeggen krijgen over de privacy van de Europese burgers. Hoe lang moeten telecomproviders bel- en surfgegevens van hun klanten bewaren? Welke bevoegdheden hebben opsporingsinstanties bij het doorzoeken van computers van verdachten? Het zijn maar enkele van de vele vragen waarover Kroes zich zal buigen. De Vey Mestdagh: "We hebben in Europa de mooiste privacyregelgeving van de wereld, tranen van ontroering springen je in de ogen als je die leest. Maar gehandhaafd wordt ze nauwelijks. Zelfs overheden schenden de privacy van hun burgers op grote schaal." Meer voorlichting over bestaande wetgeving en investeringen in technische ontwikkelingen moeten helpen de privacy van burgers te beschermen, meent de RUG-jurist. "Computersystemen moeten zo ontworpen worden dat gegevens na verloop van de daarvoor staande termijn automatisch worden vernietigd. En zó dat gegevens uit het ene systeem domweg niet aan een ander systeem doorgegeven kunnen worden." Uit recent Gronings onderzoek blijkt dat dat ook mogelijk is.

Concrete invloed, wereldwijd voorbeeld

Van controles van vluchtgegevens en het al of niet bestraffen van downloaden tot de aanleg van glasvezelkabels voor snellere internetaansluiting – als commissaris Digitale Agenda krijgt Kroes heel concrete invloed op de levens van de Europese burgers. Maar ook buiten Europa heeft ze een belangrijke rol te vervullen, vindt De Vey Mestdagh. "Kort geleden kondigde Google uit eigen beweging aan dat het de Chinese overheid niet verder wil helpen met het bespioneren en censureren van haar burgers. Maar moeten we bedrijven als Google überhaupt toestaan op de Chinese markt te opereren, als we weten dat ze er hoe dan ook grondrechten zullen schenden? Voor dit soort kwesties moet Kroes absoluut richtlijnen opstellen." Europa heeft de beste wetgeving op het gebied van digitale zaken, behoort tot de economieën met de beste internettoegang ter wereld en moet met haar 500 miljoen inwoners wereldwijd een toonaangevende functie vervullen, meent De Vey Mestdagh. "Je zult mij niet horen zeggen dat Kroes een lichte post heeft gekregen."

Curriculum vitae

Dr. mr. Kees de Vey Mestdagh doceert recht en ICT aan de Rijksuniversiteit Groningen, is lector juridisch kennismanagement in Amsterdam en is oprichter en hoofd van de afdeling Recht en ICT van de RUG. Deze afdeling biedt voor Nederland unieke Bachelor- en Masteropleidingen op het kruisvlak van technologie en rechtswetenschap. De Vey Mestdagh publiceert op het gebied van ICT-gerelateerde rechtsvragen en de normatieve toepassing van ICT. Hij studeerde rechten en psychologie aan de RUG en promoveerde aan diezelfde universiteit in de rechtsinformatica. In 2009 werd hij uitgeroepen tot docent van het jaar aan de Groningse rechtenfaculteit.

Noot voor de pers

Meer informatie: Kees de Vey Mestdagh