Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Stof in groente en fruit voorkomt deling leukemiecellen, maar zorgt ook voor resistentie tegen chemo 

29 januari 2010

Apigenine, een stof die gevonden wordt in bepaalde soorten groente en fruit, blijkt de groei van twee typen leukemiecellen tegen te gaan. Dit is een van de conclusies van onderzoek onder leiding van celbioloog Maikel Peppelenbosch van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
  
De resultaten van het onderzoek vormen een aanwijzing dat apigenine mogelijk kan helpen om leukemie te voorkomen. Tegelijkertijd zou het echter ook sommige typen chemotherapie minder effectief kunnen maken. De uitkomsten zijn deze week gepubliceerd in het online tijdschrift Cell Death & Disease.

Met hun onderzoek hebben Maikel Peppelenbosch e.a. aangetoond dat apigenine, een flavanoïde die veel voorkomt in voedingsstoffen als appels, druiven en peterselie, er verantwoordelijk voor is dat het eten van fruit en groente een beschermend effect heeft op het ontstaan van kanker. Apigenine zorgt er voor dat leukemie minder snel groeit. Het vermindert namelijk de overlevingskansen van cellen in twee cellijnen die lijken op respectievelijk myeloïde en erythroïde leukemiecellen. Apigenine stopt de celdeling in beide cellijnen – echter in verschillende stadia – en leidt tot celdood in de myeloïde cellijn. Toen de onderzoekers het moleculaire mechanisme ontrafelden, bleek dit er ook verantwoordelijk voor te zijn dat leukemiecellen resistenter worden tegen chemotherapie. Inderdaad is gebleken dat apigenine het effect van het bekende chemotherapiemedicijn vincristine in leukemie cellen reduceert.

Deze resultaten laten zien dat apigenine een bijdrage kan leveren aan de preventie van leukemie maar dat het ook de behandeling van deze ziekte kan verstoren. Hierdoor raden de onderzoekers patiënten af om naast de therapie die zij van hun arts ontvangen, grote hoeveelheden capsules te bestellen met apigenine. 
 
Contactinformatie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.