Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eredoctoraat voor Stefan Radt

14 januari 2010

De Filosofische Faculteit van de Westfälische Wilhelms-Universität Münster heeft besloten aan prof. dr. Stefan Radt een eredoctoraat te verlenen.

Stefan Radt (1927, Berlijn) is tengevolge van de Jodenvervolgingen in 1937 met zijn ouders naar Nederland geëmigreerd. Dankzij de hulp van uitgeverij Elsevier (waar zijn vader werkte) hebben zij tijdens de Duitse bezetting kunnen onderduiken. Van 1946 tot 1953 studeerde Radt klassieke taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1954/1955 maakte hij met een beurs van het Philologisch Studiefonds een studiereis naar Cambridge, Rome en Griekenland. Aansluitend werkte hij tot 1956 als leraar aan het gymnasium in Hilversum. In 1958 promoveerde hij tot doctor met de dissertatie Pindars Zweiter und Sechster Paian. Daarna werkte hij 2 jaar mee aan het Lexikon des frühgriechischen Epos in Hamburg. In 1961 werd hij wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam en van 1967 tot 1987 is hij hoogleraar in de Griekse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen geweest. In die periode heeft hij uitgaven gemaakt van de resten van de verloren stukken van de tragediedichters Sophocles en Aeschylus (Tragicorum Graecorum Fragmenta  vol. 4 [1977] en vol. 3  [1985]). Sinds 25 jaren werkt hij nu aan een uitgave (Griekse tekst, Duitse vertaling en commentaar) van de Griekse geograaf Strabo; van de geplande tien delen zijn er nu acht verschenen.

Het eredoctoraat is in de eerste plaats bedoeld als blijk van waardering voor Radt’s wetenschappelijke werk, maar daarnaast ook voor het feit dat Radt ondanks de vervolging door de nationaalsocialisten de Duitse taal en de Duitse culturele traditie niet heeft afgezworen; bovendien heeft hij de laatste tijd goede contacten met de universiteit van Münster opgebouwd (in 2008 heeft hij er een lezing over Strabo gehouden en dit jaar iets verteld over zijn ervaringen als kind in Berlijn en tijdens de bezetting in Nederland). De officiële uitreiking van het eredoctoraat vindt plaats op 14 januari 2010.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:18

Meer nieuws