Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderwijs aan hoogbegaafde kinderen

18 december 2009

Gemiddeld stroomt op elke basisschool elk jaar één hoogbegaafde leerling de school binnen. Hoe ziet het onderwijs eruit dat hen wordt aangeboden? Nieuw onderzoek gaat inzicht geven in de omvang en variatie van het onderwijsaanbod voor hoogbegaafde leerlingen op de basisschool.  

In het Nederlandse basisonderwijs was altijd al veel aandacht voor de gemiddelde en zwak presterende leerlingen, maar nu groeit ook de belangstelling voor (hoog)begaafde leerlingen. Om hun talent te benutten nemen scholen allerlei maatregelen maatregelen zoals het differentiëren, versnellen en organiseren van speciale plusklassen.

Deze aandacht voor het stimuleren van excellentie heeft geleid tot een verscheidenheid aan arrangementen, signalerings-instrumenten en methoden. Het onderzoek moet een beschrijving geven van de landelijke situatie.

Hoeveel scholen bieden een plusarrangement aan, wat is de vormgeving van deze plusarrangementen, welke leerlingen mogen deelnemen, welke leerstof wordt aangeboden en hoe zijn de financiering en kwaliteitszorg geregeld? 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Inspectie van het Onderwijs.

 

Meer informatie

dr. Simone Doolaard

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:18
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....