De Sitter-leerstoel voor natuurkundige Bergshoeff

22 december 2009

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de De Sitter-leerstoel voor Theoretische Natuurkunde ingesteld en hem toegekend aan prof.dr. E.A. Bergshoeff om deze te eren voor zijn opmerkelijke, internationaal erkende bijdragen aan de wetenschap, in het bijzonder voor de M-theorie. Vernoemde leerstoelen, ‘named chairs’, zijn speciaal omdat ze de naam dragen van een wetenschapper die internationaal historie schreef.

Bergshoeff is hoogleraar aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Hij werkte aan de Brandeis Universiteit in Boston (VS), bij het ICTP in Triëste (Italië) en op het onderzoeksinstituut CERN in Genève (Zwitserland). In 1986 publiceerde hij met Sezgin en Townsend in een nu beroemd artikel een alternatief voor de snaartheorie: in plaats van snaren zou men, wiskundig gezien, ook met membranen kunnen werken. Later ontwikkelde zich uit dit idee de M-theorie die vele verrassende toepassingen heeft gekregen in diverse onderzoeksgebieden.

Sinds 1991 is Bergshoeff aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden. In 2006 is hem het Nicolaas Muleriusstipendum toegekend. Bergshoeff heeft ongeveer 140 publicaties op zijn naam staan en hij bekleedt diverse functies bij Nederlandse en internationale, natuurkundige instanties. De benoeming van Bergshoeff op de De-Sitterleerstoel werd gevierd met het symposium ‘The Quantum Universe’ met sprekers uit binnen- en buitenland.

Einstein-De Sittermodel

Willem de Sitter (1872-1934), de naamgever van de nieuwe vernoemde leerstoel, studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Groningse universiteit. Tijdens zijn loopbaan richtte hij zich voornamelijk op de kosmologie. In 1932 publiceerde hij samen met Einstein een theoretisch model voor het beschrijven van de uitdijing van het heelal. Het Einstein-De Sittermodel maakt gebruik van de veronderstelling dat het heelal een vlakke geometrie heeft en alleen materie bevat.

Meer informatie:

- over de snaaractiviteiten in Groningen: Theoretische Hoge Energie Fysica