Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nationale Jeugdzorg Prijs voor RUG-project

14 december 2009

Het project ‘Belang van het kind in het vreemdelingenrecht en –beleid’ van de afdeling orthopedagogiek van de RUG heeft de Nationale Jeugdzorg Prijs gewonnen. De prijs is uitgereikt door minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin op het congres 'Jeugdzorg: Zo!'. Samen met het project Verlies-rouw.com van Stichting De Jutters won het RUG-project de prijs van de vakjury.

Het project ‘Belang van het kind in het vreemdelingenrecht en –beleid’, van de afdeling orthopedagogiek van de RUG, heeft een methode ontwikkeld om risico’s in de ontwikkeling van asielzoekers- en vluchtelingenkinderen te onderkennen. Die risico’s hebben vaak te maken met de leefomgeving waarin zij opgroeien en zijn van belang bij het nemen van een besluit over de terugkeer van het gezin naar het land van herkomst. Deze methode levert rapportages op die asieladvocaten als processtuk kunnen gebruiken.

Nationale Jeugdzorg Prijzen

De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds en bestemd voor projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor andere instellingen in de jeugdzorg. De prijzen werden dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Het thema was Diversiteit & Professionaliteit. ‘Migrantenjongeren scoren op alle leefgebieden slechter dan autochtone jongeren. Als we daar als samenleving geen werk van maken, hebben we een groot probleem. De genomineerde projecten dragen ertoe bij dat alle kinderen alle kansen krijgen,’ aldus minister Rouvoet. Er is een vakprijs en cliëntenprijs, beide bestaan uit een bedrag van 25.000 euro. De cliëntenprijs ging naar Hulpmix.nl, een website die grootschalige, laagdrempelige interculturele hulp biedt aan jongeren met uiteenlopende culturele achtergronden.

Meer informatie

Mw. dr. mr. M.E. Kalverboer, tel. 050 – 363 65 71  

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...