Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

External and internal modulation of parieto-premotor circuitry implicated in voluntary motor control

23 december 2009

Promotie: M. Beudel, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: External and internal modulation of parieto-premotor circuitry implicated in voluntary motor control
Promotor(s): prof.dr. K.L. Leenders
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Hersenen leiden tijd af uit verschillen in ruimtelijke toestand

Wat gebeurt er precies in onze hersenen als we bijvoorbeeld een beker oppakken of een bal vangen? Door snelle ontwikkelingen in de beeldvormende technologie zijn de inzichten hierin de laatste jaren enorm toegenomen. Zo weten we inmiddels dat het voorbereiden van doelgerichte bewegingen onder meer berust op netwerken die zich uitbreiden over bepaalde hersengebieden rondom de hersenschors, de zogenoemde parieto-premotor netwerken.

Promovendus Martijn Beudel onderwierp deze parieto-premotor netwerken aan een nader onderzoek. Hij bracht onder meer in kaart hoe ze functioneren bij het voorbereiden van bewegingen in een dynamische in plaats van een statische omgeving. Beudel komt tot de conclusie dat het inschatten van tijd-intervallen is gebaseerd op de verwerking van verschillen tussen opeenvolgende ruimtelijke toestanden. Het maken van vrije keuzes bij gericht handelen blijkt niet op één afzonderlijk centrum in de hersenen terug te voeren, maar berust ook op activiteit in deze parieto-premotor netwerken. Dit onderzoek biedt fundamentele nieuwe inzichten in werking van onze hersenen.

Martijn Beudel (Doetinchem, 1979) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Neurologie en het NeuroImaging Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Beringer Hazewinkel Fonds. Beudel is inmiddels in opleiding tot neuroloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws