Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

External and internal modulation of parieto-premotor circuitry implicated in voluntary motor control

23 december 2009

Promotie: M. Beudel, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: External and internal modulation of parieto-premotor circuitry implicated in voluntary motor control
Promotor(s): prof.dr. K.L. Leenders
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Hersenen leiden tijd af uit verschillen in ruimtelijke toestand

Wat gebeurt er precies in onze hersenen als we bijvoorbeeld een beker oppakken of een bal vangen? Door snelle ontwikkelingen in de beeldvormende technologie zijn de inzichten hierin de laatste jaren enorm toegenomen. Zo weten we inmiddels dat het voorbereiden van doelgerichte bewegingen onder meer berust op netwerken die zich uitbreiden over bepaalde hersengebieden rondom de hersenschors, de zogenoemde parieto-premotor netwerken.

Promovendus Martijn Beudel onderwierp deze parieto-premotor netwerken aan een nader onderzoek. Hij bracht onder meer in kaart hoe ze functioneren bij het voorbereiden van bewegingen in een dynamische in plaats van een statische omgeving. Beudel komt tot de conclusie dat het inschatten van tijd-intervallen is gebaseerd op de verwerking van verschillen tussen opeenvolgende ruimtelijke toestanden. Het maken van vrije keuzes bij gericht handelen blijkt niet op één afzonderlijk centrum in de hersenen terug te voeren, maar berust ook op activiteit in deze parieto-premotor netwerken. Dit onderzoek biedt fundamentele nieuwe inzichten in werking van onze hersenen.

Martijn Beudel (Doetinchem, 1979) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Neurologie en het NeuroImaging Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Beringer Hazewinkel Fonds. Beudel is inmiddels in opleiding tot neuroloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...