Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

New molecular imaging in oncology: a focus on angiognesis

16 december 2009

Promotie: W.B. Nagengast, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: New molecular imaging in oncology: a focus on angiognesis
Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Beeldvorming groei bloedvaten: mogelijkheden voor detectie en follow up van kanker

Om te kunnen groeien, hebben tumoren bloedvaten nodig. Immers: bouwstoffen voor de tumor worden door het bloed aangevoerd. Hierbij is de stof VEGF, geproduceerd door de tumor, o.a. verantwoordelijk voor de nieuwvorming van bloedvaten.

Promovendus Wouter Nagengast ontwikkelde een methode om VEGF in het lichaam met beeldvormende technieken in kaart te brengen (VEGF-imaging). De promovendus laat zien dat tumoren, zowel pre-klinisch als in de kliniek, met behulp van deze methode kunnen worden gedetecteerd. Ook vond Nagengast in pre-klinische modellen aanwijzingen dat VEGF-imaging kan helpen om de effectiviteit van angiogeneseremmers, kankermedicijnen die vaatnieuwvorming tegengaan, in kaart te brengen. Of deze beeldvormende techniek ook bij mensen gebruikt kan worden om de effectiviteit van behandelingen te monitoren, wordt momenteel nader onderzocht.

Nagengast geeft in zijn proefschrift een overzicht van beeldvormende technieken die kunnen worden gebruikt om geneesmiddelenresistentie bij kanker in beeld te brengen, en de mogelijkheden om tumoren gedetailleerder af te beelden, om zo patiënten gerichter te kunnen behandelen.

Wouter Nagengast (Deventer, 1978) studeerde farmacie en geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Nagengast werkt inmiddels als arts-assistent op de afdeling Interne Geneeskunde van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...