Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

New molecular imaging in oncology: a focus on angiognesis

16 december 2009

Promotie: W.B. Nagengast, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: New molecular imaging in oncology: a focus on angiognesis
Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Beeldvorming groei bloedvaten: mogelijkheden voor detectie en follow up van kanker

Om te kunnen groeien, hebben tumoren bloedvaten nodig. Immers: bouwstoffen voor de tumor worden door het bloed aangevoerd. Hierbij is de stof VEGF, geproduceerd door de tumor, o.a. verantwoordelijk voor de nieuwvorming van bloedvaten.

Promovendus Wouter Nagengast ontwikkelde een methode om VEGF in het lichaam met beeldvormende technieken in kaart te brengen (VEGF-imaging). De promovendus laat zien dat tumoren, zowel pre-klinisch als in de kliniek, met behulp van deze methode kunnen worden gedetecteerd. Ook vond Nagengast in pre-klinische modellen aanwijzingen dat VEGF-imaging kan helpen om de effectiviteit van angiogeneseremmers, kankermedicijnen die vaatnieuwvorming tegengaan, in kaart te brengen. Of deze beeldvormende techniek ook bij mensen gebruikt kan worden om de effectiviteit van behandelingen te monitoren, wordt momenteel nader onderzocht.

Nagengast geeft in zijn proefschrift een overzicht van beeldvormende technieken die kunnen worden gebruikt om geneesmiddelenresistentie bij kanker in beeld te brengen, en de mogelijkheden om tumoren gedetailleerder af te beelden, om zo patiënten gerichter te kunnen behandelen.

Wouter Nagengast (Deventer, 1978) studeerde farmacie en geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Nagengast werkt inmiddels als arts-assistent op de afdeling Interne Geneeskunde van het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 23 april 2019

  Van paperclip tot patent

  Hoe kan het dat een albatros niet te pletter slaat als hij landt? Of dat zijn grote vleugels niet breken als gevolg van de luchtweerstand? Volgens de wetten van de aerodynamica zou je dat verwachten. Professor Eize Stamhuis heeft echter ontdekt dat...

 • 02 april 2019

  ‘Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’

  'Iedereen hier vindt het mooi dat de universiteit terug is in Friesland.’ Aan het woord is Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance op de Campus Fryslân van de RUG. Van den Berg kent ‘de regio’ en kan vanuit theorie én praktijk commentaar...

 • 29 maart 2019

  Prof.dr. Jeff De Hosson koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 29 maart werd prof.dr. J. Th. M. De Hosson koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier decoreerde hem in de Aula van het Academiegebouw, na afloop...