Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Functional connections between UTF1, chromatin structure and embryonic stem cell pluripotency

18 december 2009

Promotie: mw. S.M. Kooistra, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Functional connections between UTF1, chromatin structure and embryonic stem cell pluripotency
Promotor(s): prof.dr. P.J.M. van Haastert
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: Susanne Kooistra, e-mail: susanne.kooistra@bric.ku.dk

De regulatierol van het eiwit UTF1 in stamcellen

Susanne Kooistra beschrijft in haar proefschrift de rol die het eiwit Undifferentiated embryonic cell Transcription Factor 1 (UTF1) speelt in de regulatie van de specifieke eigenschappen van embryonale stamcellen (ES-cellen). ES-cellen zijn de eerste cellen die ontstaan tijdens de embryonale ontwikkeling. Ze hebben als unieke eigenschap dat ze zich allemaal nog kunnen differentiëren tot alle celtypen die in een volwassen individu aanwezig zijn. Deze eigenschap wordt pluripotentie genoemd. De pluripotente ES-cellen kunnen geïsoleerd worden uit vroege (3½ tot 4 dagen oude) embryo’s. ES-cellen hebben twee unieke eigenschappen: ze kunnen zich oneindig vermeerderen in een proces van zelfvernieuwing (beide tijdens de celdeling gevormde dochtercellen zijn identiek aan de originele moeder-ES-cel) en ze hebben de capaciteit om zich te differentiëren tot elk van de ongeveer 200 celtypen van een volwassen individu (pluripotentie).

Kooistra toont aan dat UTF1 niet betrokken is bij de zelfvernieuwing van ES-cellen, maar onmisbaar is voor hun differentiatie. UTF1 is in staat om transcriptie van genen negatief te beïnvloeden en heeft biochemische eigenschappen die gelijk zijn aan die van een belangrijke structurele chromatinecomponent, histoneiwit. Waarschijnlijk is vooral de chromatinestructuur die gevormd wordt in aanwezigheid van UTF1 van belang voor de regulatie van de expressie van onderliggende genen. Deze regulatie van chromatinestructuur en genexpressie is belangrijk voor het bepalen van de identiteit van ongedifferentieerde ES-cellen. Daarnaast zorgt UTF1 er mogelijk voor dat snelle en efficiënte vorming van nieuwe chromatinestructuren en expressiepatronen tijdens differentiatie kan plaatsvinden.

Susanne Kooistra (Leeuwarden, 1981) studeerde medische biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij haar promotieonderzoek deed bij de vakgroep ontwikkelingsgenetica, die deel uitmaakt van de onderzoekschool Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Inmiddels werkt zij als postdoc aan het Biotech Research and Innovation Centre te Kopenhagen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....