Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pharmacokinetics of antimicrobial agents: optimization and treatment individualization

21 december 2009

Promotie: J.W.C. Alffenaar, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Pharmacokinetics of antimicrobial agents: optimization and treatment individualization
Promotor(s): prof.dr. D.R.A. Uges, prof.dr. T.S. van de Werf
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Dosering antimicrobiële medicijnen kan individueler én effectiever

De behandeling van invasieve schimmelinfecties (infecties die niet op huid of slijmvliezen zitten, maar ín het lichaam, bijvoorbeeld in de longen) en mycobacteriële infecties (bijvoorbeeld tuberculose) is bij een deel van de patiënten niet succesvol. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door bijkomende ziekten, resistentie van micro-organismen, geneesmiddelinteracties en gevaar van bijwerkingen door overdosering.

Jan-Willem Alffenaar onderzocht wat er in het lichaam precies met antimicrobiële middelen gebeurt, wanneer ze eenmaal zijn toegediend. Hiervoor maakte hij gebruik van een analysetechniek waarbij de hoeveelheid geneesmiddel in het bloed werd vastgesteld. Uit zijn onderzoek blijkt onder meer dat de dosering in de bijsluiter bij ernstig zieke patiënten minder voldoet dan bij minder zieke patiënten. Ook laat Alffenaar zien dat de wisselwerking tussen geneesmiddelen bij patiënten anders kan zijn dan bij gezonde vrijwilligers die dezelfde geneesmiddelen krijgen. Het onderzoek van Alffenaar mondt uit in een farmacokinetisch model, dat het mogelijk maakt doseringen van antimicrobiële middelen nog beter individueel af te stemmen, op basis van patiëntkenmerken. Zo kan de effectiviteit van geneesmiddelen verhoogd worden en de hoeveelheid bijwerkingen gereduceerd.

Jan-Willem Alffenaar (Arnhem, 1977) studeerde farmacie in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacie en de Ziekenhuisapotheek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar Alffenaar na zijn promotie werkzaam blijft als ziekenhuisapotheker.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...