Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

MR perfusion in the detection of myocardial ischemia

09 december 2009

Promotie: D.D. Lubbers, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: MR perfusion in the detection of myocardial ischemia

Promotor(s): prof.dr. M. Oudkerk

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Zuurstoftekort van de hartspier beter en eenvoudiger vast te stellen

Het hart heeft, zoals alle spieren, zuurstof nodig om te functioneren. Het is echter niet altijd eenvoudig vast te stellen of (delen van) het hart inderdaad voldoende zuurstof krijgen bij een verdenking op belangrijke vernauwing van de kransslagaders. Cardiovasculaire Magnetische Resonantie Imaging (CMR) perfusie (doorbloeding) is een waardevolle technologie om dit te onderzoeken.

In zijn promotieonderzoek laat promovendus Daniël Lubbers zien dat zuurstoftekort eenvoudig en in een vroeg stadium kan worden aangetoond door te bestuderen hoe een contrastvloeistof zich een weg door de hartspier baant. Afhankelijk van of de patiënt een eerder hartaanval heeft gehad, wordt een keuze gemaakt voor het exacte protocol voor het onderzoek.

Bijkomend voordeel van de onderzoeksmethode is dat de patiënt niet blootgesteld wordt aan röntgenstraling. Daarnaast geeft de methode een goed beeld van de doorbloeding van het hart en kan zij snel en effectief worden toegepast. Lubbers pleit er daarom voor dat in de toekomst CMR-perfusie meer gebruikt moet worden. Dit zou zowel de kwaliteit van de diagnose kunnen verhogen, als de tijdsduur van onderzoek bij hartpatiënten kunnen verminderen.

Daniel Lubbers (Groningen, 1974) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek aan de afdeling Radiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij werkt als arts in opleiding tot Radioloog. Het onderzoek werd mede gefinancierd door onder meer de Nederlandse Hartstichting.

This thesis focuses on MR perfusion in the detection of myocardial ischemia and used protocols in this respect. In patients with no prior myocardial infarction an adenosine “stress”-only technique can reliably exclude significant myocardial ischemia in a large patient group in a protocol time of only 15-20 minutes. Using systematic reading criteria for a visual analysis of perfusion images considerably improves agreement with an expert reader. In a post-infarct setting improvements in time can be achieved by reducing post-processing of a stack of short-axis cine images by analysing only every second short-axis series for global left ventricular functional parameter assessment. In this respect, specificity of a dobutamine stress MR examination can be increased by performing a perfusion sequence on peak dose dobutamine. For imaging at higher heart rates, a TSENSE first-pass perfusion sequence may play a role to maintain enough spatial coverage.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...