Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The impact of political factors on drivers of economic growth

10 december 2009

Promotie: J.J.G. Klomp, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The impact of political factors on drivers of economic growth

Promotor(s): prof.dr. J. de Haan

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Contact: Jeroen Klomp, 06-411 87 693, klomp_j@yahoo.com

Politieke factoren belangrijke indirecte determinanten economische groei

Politieke factoren zijn belangrijke indirecte determinanten van economische groei. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen Klomp. Het blijkt dat onder meer democratie en politieke stabiliteit een significant effect hebben op de gezondheid van individuen, human capital, het terugbetalen van leningen aan het IMF en de volatiliteit van economische groei.

De directe effecten van de politieke instituties op economische groei zijn eerder uitvoerig onderzocht. Politieke instituties kunnen echter ook een indirect effect hebben op de economische groei, door middel van hun invloed op factoren die deze groei bepalen. De vier empirische studies die Klomp uitvoerde zijn daarom gericht op het effect van het politieke systeem op factoren die van invloed zijn op de verschillen in economische prestaties tussen landen. Klomp onderscheidt vijf dimensies van het politieke systeem: democratie, politieke instabiliteit, governance, overheidsideologie en beleidsonzekerheid. Hij onderzocht wat deze dimensies voor invloed hebben op de gezondheid van de inwoners van een land, op de vorming van human capital, op de terugbetaling van schulden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en op de volatiliteit van economische groei.

Jeroen Klomp (Almelo, 1979) studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichtte zijn onderzoek bij onderzoeksschool SOM van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Zijn onderzoek werd mede gefinancierd door NWO. Klomp werkt nu als wetenschappelijk medewerker financiële markten bij het Centraal Planbureau (CPB) in Den Haag.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.