Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The impact of political factors on drivers of economic growth

10 december 2009

Promotie: J.J.G. Klomp, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The impact of political factors on drivers of economic growth

Promotor(s): prof.dr. J. de Haan

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Contact: Jeroen Klomp, 06-411 87 693, klomp_j@yahoo.com

Politieke factoren belangrijke indirecte determinanten economische groei

Politieke factoren zijn belangrijke indirecte determinanten van economische groei. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen Klomp. Het blijkt dat onder meer democratie en politieke stabiliteit een significant effect hebben op de gezondheid van individuen, human capital, het terugbetalen van leningen aan het IMF en de volatiliteit van economische groei.

De directe effecten van de politieke instituties op economische groei zijn eerder uitvoerig onderzocht. Politieke instituties kunnen echter ook een indirect effect hebben op de economische groei, door middel van hun invloed op factoren die deze groei bepalen. De vier empirische studies die Klomp uitvoerde zijn daarom gericht op het effect van het politieke systeem op factoren die van invloed zijn op de verschillen in economische prestaties tussen landen. Klomp onderscheidt vijf dimensies van het politieke systeem: democratie, politieke instabiliteit, governance, overheidsideologie en beleidsonzekerheid. Hij onderzocht wat deze dimensies voor invloed hebben op de gezondheid van de inwoners van een land, op de vorming van human capital, op de terugbetaling van schulden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en op de volatiliteit van economische groei.

Jeroen Klomp (Almelo, 1979) studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verrichtte zijn onderzoek bij onderzoeksschool SOM van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Zijn onderzoek werd mede gefinancierd door NWO. Klomp werkt nu als wetenschappelijk medewerker financiële markten bij het Centraal Planbureau (CPB) in Den Haag.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....