Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Infrared emission features: probing the interstellar PAH population and circumstellar environment of Herbig Ae/Be stars

11 december 2009

Promotie: C. Boersma, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Infrared emission features: probing the interstellar PAH population and circumstellar environment of Herbig Ae/Be stars

Promotor(s): prof.dr. A.G.G.M. Tielens, prof.dr. L.B.F.M. Waters

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Christiaan Boersma, tel. 050-363 4087, e-mail: boersma@astro.rug.nl

PAK's informeren over evolutie heelal

Omdat ze alom vertegenwoordigd zijn in het heelal, bieden PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) een uitstekend middel om de veelheid aan objecten te bestuderen die verspreid zijn over het universum. Met name in gebieden waar sterren en planeten worden gevormd, helpen ze bij het ontwarren van de grootschalige structuur.

PAK's zijn een familie van grote moleculen opgebouwd uit koolstof en waterstof. Op aarde worden ze onder andere aangetroffen in de verbrandingsproducten van fossiele brandstoffen. PAK's zijn uniek op twee manieren. Allereerst fluoresceren PAK's na de absorptie van één enkel ultraviolet foton. Daardoor zijn ze zichtbaar in zeer koude gebieden, ver weg van de aanstralende bron. In de tweede plaats kunnen ze, gegeven de complexiteit van deze moleculen, een belangrijke rol hebben gespeeld in het ontstaan van leven.

Met behulp van topklasse in de ruimte en op de grond gestationeerde observatoria, zoals bijvoorbeeld Spitzer en de 10-meter klasse telescopen in Chili, is de PAK-emissie afkomstig van middelzware, zich vormende, sterren onderzocht. Door gebruik van zowel beeldvorming als spectroscopie, zijn morfologische en evolutionaire aspecten van de PAK-emissie vastgesteld.

De NASA Ames PAK IR Spectroscopische Database is een verzameling van meer dan 600 berekende en ongeveer 200 experimenteel bepaalde spectra. Met behulp van deze database is een systematisch gezocht naar kandidaten die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de emissie in twee, tot op heden, niet goed bestudeerde regio's van het PAK-spectrum.

Christiaan Boersma (Leeuwarden, 1979) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut (RUG), het Sterrekundig Instituut Anton Pannekoek (UvA) en het NASA Ames Research Center (VS), en gefinancierd door NOVA. Boersma werkt nu als postdoc bij het NASA Ames Research Center.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...