Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Infrared emission features: probing the interstellar PAH population and circumstellar environment of Herbig Ae/Be stars

11 december 2009

Promotie: C. Boersma, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Infrared emission features: probing the interstellar PAH population and circumstellar environment of Herbig Ae/Be stars

Promotor(s): prof.dr. A.G.G.M. Tielens, prof.dr. L.B.F.M. Waters

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Christiaan Boersma, tel. 050-363 4087, e-mail: boersma@astro.rug.nl

PAK's informeren over evolutie heelal

Omdat ze alom vertegenwoordigd zijn in het heelal, bieden PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) een uitstekend middel om de veelheid aan objecten te bestuderen die verspreid zijn over het universum. Met name in gebieden waar sterren en planeten worden gevormd, helpen ze bij het ontwarren van de grootschalige structuur.

PAK's zijn een familie van grote moleculen opgebouwd uit koolstof en waterstof. Op aarde worden ze onder andere aangetroffen in de verbrandingsproducten van fossiele brandstoffen. PAK's zijn uniek op twee manieren. Allereerst fluoresceren PAK's na de absorptie van één enkel ultraviolet foton. Daardoor zijn ze zichtbaar in zeer koude gebieden, ver weg van de aanstralende bron. In de tweede plaats kunnen ze, gegeven de complexiteit van deze moleculen, een belangrijke rol hebben gespeeld in het ontstaan van leven.

Met behulp van topklasse in de ruimte en op de grond gestationeerde observatoria, zoals bijvoorbeeld Spitzer en de 10-meter klasse telescopen in Chili, is de PAK-emissie afkomstig van middelzware, zich vormende, sterren onderzocht. Door gebruik van zowel beeldvorming als spectroscopie, zijn morfologische en evolutionaire aspecten van de PAK-emissie vastgesteld.

De NASA Ames PAK IR Spectroscopische Database is een verzameling van meer dan 600 berekende en ongeveer 200 experimenteel bepaalde spectra. Met behulp van deze database is een systematisch gezocht naar kandidaten die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de emissie in twee, tot op heden, niet goed bestudeerde regio's van het PAK-spectrum.

Christiaan Boersma (Leeuwarden, 1979) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut (RUG), het Sterrekundig Instituut Anton Pannekoek (UvA) en het NASA Ames Research Center (VS), en gefinancierd door NOVA. Boersma werkt nu als postdoc bij het NASA Ames Research Center.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...