Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The use of biodegradable fixation devices in the treatment of osteochondritis dissecans and osteochondral fractures: fiction, future, fact

07 december 2009

Promotie: D.B. Wouters, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The use of biodegradable fixation devices in the treatment of osteochondritis dissecans and osteochondral fractures: fiction, future, fact

Promotor(s): prof.dr. R.R.M. Bos, prof.dr. M.J.A. van Luyn, prof.dr. J.T.M. de Hosson

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Biologisch afbreekbaar spijkertje ook geschikt voor losse fragmenten in het kniegewricht

Knieklachten zijn waarschijnlijk al zo oud als de mensheid. Al uit de zestiende eeuw zijn berichten bekend over operaties waarbij losse fragmenten uit het kniegewricht werden verwijderd. Een aandoening waarbij losse fragmenten kunnen ontstaan, is Ostechondritis Dissecans (OCD). De oorzaken van OCD zijn nog onopgehelderd. Maar voor behandeling komen steeds meer mogelijkheden.

Diederick Wouters onderzocht de eigenschappen van de zogeheten Meniscus Arrows® (MA's), van biologisch afbreekbaar materiaal gemaakte spijkertjes, ontworpen voor het fixeren van scheuren in de meniscus. Hij toont aan dat MA’s ook zeer geschikt zijn om losgeraakte fragmenten in het kniegewricht weer vast te zetten. Het grote voordeel is dat patiënten maar eenmaal geopereerd hoeven worden: de MA lost op en hoeft niet meer verwijderd te worden, zoals veel andere “fixatiemiddelen”. Bovendien kunnen MA's zelfs tijdens een kijkoperatie ingebracht worden. Dat beperkt de schade aan de knie nog verder. Nader onderzoek moet uitwijzen of MA’s ook geschikt zijn om andere aandoeningen mee te behandelen.

Diederick Wouters (Djakarta, 1948) studeerde medicijnen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werd tot chirurg opgeleid in het UMCG. Hij verrichtte zijn onderzoek naast zijn werk aan de afdeling chirurgie van het ziekenhuis de Sionsberg in Dokkum en vervolgens aan de afdeling traumatologie, arthroscopische- en algemene chirurgie van het TweeSteden Ziekenhuis te Tilburg.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.