Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Genetic and prognostic factors in lupus

02 december 2009

Promotie: H.A. Martens, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Genetic and prognostic factors in lupus

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nader inzicht in genetische oorzaak SLE

Systemische lupus erythematosus (SLE) is een auto-immuunziekte waarbij diverse organen aangedaan kunnen zijn. Symptomen zijn onder meer ontsteking van gewrichten, uitslag in het gezicht, en mond- en/of keelzweren. SLE komt vooral voor bij jonge vrouwen, in Nederland bij ongeveer 1 op 2.500 personen. Het beloop van de ziekte verschilt per patiënt. Meestal wisselen actieve periodes zich af met rustige periodes.

Promovendus Henk Martens deed onderzoek naar genetische en prognostische factoren bij patiënten met SLE en LN (lupus nefritis: nierontsteking). Hij bevestigt uitkomsten van eerder onderzoek, waaruit bleek dat er een relatie bestaat tussen SLE en chromosoom 1q41-42 en de HLA regio op chromosoom 6. Maar Martens toont ook enkele nieuwe associaties aan, onder meer met het gen dat codeert voor het complement eiwit C1q en met het gen dat codeert voor RAGE (receptor for advanced glycation end products). Variaties in deze genen blijken bovendien de ernst van ziekte bij SLE en LN te voorspellen, zo laat Martens zien. Een variant in het RAGE-gen is bovendien sterk geassocieerd met reumatoïde artritis.

De inzichten die dit onderzoek heeft opgeleverd, kunnen wellicht bijdragen aan de ontwikkeling van een medicijn tegen SLE.

Henk Martens (Heerde, 1974) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door o.a. het Reumafonds, de Nierstichting en het NWO. Martens werkt inmiddels als reumatoloog in de Sint Maartenskliniek te Nijmegen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws