Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Clinical and haematological aspects of cerebral venous thrombosis

02 december 2009

Promotie: mw. K. Koopman, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Clinical and haematological aspects of cerebral venous thrombosis

Promotor(s): prof.dr. J.H.A. de Keyers, mw. prof.dr. J.C. Kluin-Nelemans

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Cerebrale veneuze trombose: zeldzame en moeilijk grijpbare aandoening

Cerebrale veneuze trombose (CVT) is een zeldzame vorm van een beroerte, die jaarlijks bij drie tot vijf personen per miljoen optreedt. Bij een herseninfarct of beroerte is meestal sprake van een stolsel in de slagaderen (arterien) van de hersenen; bij een CVT treedt een stolsel op in de aderen (venen) van de hersenen. Opvallend is dat CVT vaak bij jonge vrouwen voorkomt. Over het algemeen is het herstel na een CVT gunstig.

Omdat CVT een zeldzame aandoening is, en artsen er over het algemeen weinig ervaring mee hebben, is het van belang een prognostische score voor het herstel van CVT-patiënten te ontwikkelen. Karen Koopman verrichtte onderzoek op dit vlak. Hieruit blijkt dat de prognostische score nauwkeurig is in het voorspellen van een gunstig herstel, maar minder betrouwbaar is in het voorspellen van een slecht herstel na een CVT. Verder laat Koopman zien dat de meeste patiënten weliswaar goed herstellen, maar ook vaak restklachten overhouden, zoals hoofdpijn en concentratieproblemen.

In vergelijking met trombose in de benen (diepe veneuze trombose; DVT) komt CVT weinig voor. In een vergelijkend onderzoek naar risicofactoren van CVT en DVT laat Koopman zien dat er geen verschillen zijn in (erfelijke) stollingsafwijkingen tussen beide typen trombose. CVT komt wel relatief vaker voor bij vrouwen die de pil slikken en rondom de zwangerschap. Vrouwelijke hormonen lijken dus een belangrijke rol te spelen bij het krijgen van een CVT.

Karen Koopman (Hilversum, 1979) studeerde geneeskunde te Utrecht. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Neurologie en Hematologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Catherine de Heerdt stichting. Koopman is momenteel werkzaam als neuroloog in opleiding in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...