Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Quantifying allodynia with Von Frey monofilaments. A diagnostic tool in pain research

07 december 2009

Promotie: D. Keizer, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quantifying allodynia with Von Frey monofilaments. A diagnostic tool in pain research

Promotor(s): prof.dr. M.M.R.F. Struys, prof.dr. J.M.K.H. Wierda

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nieuwe methode brengt zenuwpijn eenvoudig en betrouwbaar in kaart

Wie aan chronische zenuwpijn (neuropathische pijn) lijdt, ervaart pijn door een beschadiging of dysfunctie van het zenuwstelsel. Van allodynie wordt gesproken wanneer de patiënt pijn ondervindt van iets wat normaal gesproken absoluut geen pijn doet, bijvoorbeeld een lichte aanraking van de huid. Deze vormen van pijn zijn invaliderend en beschadigen mensen niet alleen fysiek, maar ook sociaal en emotioneel. Ze zijn moeilijk te behandelen en waren tot nu toe ook moeilijk te diagnosticeren.

Doeke Keizer valideerde een methode waarmee neuropathische pijn eenvoudig, snel en betrouwbaar gediagnosticeerd kan worden. Voor de methode wordt gebruik gemaakt van een set van 20 Von Frey monofilamenten, heel dunne nylon draadjes waarmee de reactie op zeer lichte druk kan worden vastgesteld, en Quantitative Sensory Testing (QST), een methode om de locatie en ernst van stimulus-afhankelijke pijn te bepalen. Keizer valideerde zijn methode in twee klinische studies bij patiënten met allodynie. Ook laat hij zien dat zijn methode kan worden ingezet om de gevoeligheid van het zenuwstelsel bij patiënten met een chronische sportblessure kan worden vastgesteld.

Doeke Keizer (Dokkum, 1976) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Anesthesiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij werkt sinds oktober als huisarts in Harkema en Augustinusga.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...