Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Quantifying allodynia with Von Frey monofilaments. A diagnostic tool in pain research

07 december 2009

Promotie: D. Keizer, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quantifying allodynia with Von Frey monofilaments. A diagnostic tool in pain research

Promotor(s): prof.dr. M.M.R.F. Struys, prof.dr. J.M.K.H. Wierda

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nieuwe methode brengt zenuwpijn eenvoudig en betrouwbaar in kaart

Wie aan chronische zenuwpijn (neuropathische pijn) lijdt, ervaart pijn door een beschadiging of dysfunctie van het zenuwstelsel. Van allodynie wordt gesproken wanneer de patiënt pijn ondervindt van iets wat normaal gesproken absoluut geen pijn doet, bijvoorbeeld een lichte aanraking van de huid. Deze vormen van pijn zijn invaliderend en beschadigen mensen niet alleen fysiek, maar ook sociaal en emotioneel. Ze zijn moeilijk te behandelen en waren tot nu toe ook moeilijk te diagnosticeren.

Doeke Keizer valideerde een methode waarmee neuropathische pijn eenvoudig, snel en betrouwbaar gediagnosticeerd kan worden. Voor de methode wordt gebruik gemaakt van een set van 20 Von Frey monofilamenten, heel dunne nylon draadjes waarmee de reactie op zeer lichte druk kan worden vastgesteld, en Quantitative Sensory Testing (QST), een methode om de locatie en ernst van stimulus-afhankelijke pijn te bepalen. Keizer valideerde zijn methode in twee klinische studies bij patiënten met allodynie. Ook laat hij zien dat zijn methode kan worden ingezet om de gevoeligheid van het zenuwstelsel bij patiënten met een chronische sportblessure kan worden vastgesteld.

Doeke Keizer (Dokkum, 1976) studeerde geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Anesthesiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hij werkt sinds oktober als huisarts in Harkema en Augustinusga.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....