Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Development of a near-infrared optical feedback cavity enhanced absorption spectrometer (OF-CEAS) for atmospheric water vapor isotope ratio ( 18 O/ 16 O, 17 O/ 16 O, and 2 H/ 1 H) measurements

07 december 2009

Promotie: R.O. Iannone, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Development of a near-infrared optical feedback cavity enhanced absorption spectrometer (OF-CEAS) for atmospheric water vapor isotope ratio (18O/16O, 17O/16O, and 2H/1H) measurements

Promotor(s): prof.dr. H.A.J. Meijer, prof.dr.ir. E.R.T. Kerstel

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Contact: Rosario Iannone, tel. 00 39 479 104 076, e-mail: r.q.iannone@rug.nl

Nieuwe spectrometer meet water in hogere luchtlagen

In zijn proefschrift beschrijft Rosario Iannone de ontwikkeling en testfase van een nieuwe nabij-infrarood spectrometer, die in staat is de deuterium en zuurstof isotopenverhoudingen in waterdamp in-situ te meten in de hogere troposfeer en lage stratosfeer.

De troposfeer is het laagste deel van de dampkring. Boven tien tot twintig kilometer gaat hij over in de stratosfeer. De isotopensamenstelling van waterdamp in beide lagen is van belang vanwege de mogelijkheid om de hoeveelheden water in de lagen te kunnen bepalen . Dichter bij het aardoppervlak is de isotopensamenstelling van waterdamp bovendien een belangrijk gegeven voor een beter begrip van de water- en koolstofkringlopen.

De werking van de spectrometer werd in het laboratorium geverifieerd met behulp van bevochtigde lucht met een bekende waterconcentratie en isotopensamenstelling. Het systeem maakt gebruik van een piëzo-injector om kleine waterdruppeltjes in een luchtstroom te brengen.

In 2004 verzamelde de spectrometer gegevens tijdens vluchten aan boord van de NASA DC-8. In 2006 vloog hij mee in het European M55-Geophysica stratospheric research aircraft tijdens de African Monsoon Multidisciplinary Analysis campagne in Burkina Faso. Iannone beschrijft in zijn proefschrift ook experimenten met metingen aan troposferische lucht.

Rosario Iannone (Italië, 1978) studeerde milieuwetenschappen in Napels. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Center for Isotope Research (CIO) van de RUG. Iannone is na afronding van het onderzoek gaan werken voor de Loccioni Group (Italië) als onderzoeker.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....