Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Immuunregulatie in ouderen: een kwetsbaar evenwicht

01 december 2009

Oratie: mw. prof.dr. A.M.H. Boots, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Immuunregulatie in ouderen: een kwetsbaar evenwicht

Leeropdracht: Veroudering van het immuunsysteem en daarmee samenhangende ziekte

Faculteit: Medische Wetenschappen

Mieke Boots gaat in haar oratie in op de rol van veroudering op het immuunsysteem, in het bijzonder op het ontstaan van auto-immuunziekten. In het kader van gezond ouder worden zal haar onderzoek zich richten op de rol van T lymfocyten als mogelijke voorspellers van kwetsbaarheid en naderende auto-immuunziekte met het doel het immunologische evenwicht in ouderen te herstellen.

Hoe kan het dat oude mensen minder goed reageren op vaccins en tegelijkertijd vaker last hebben van auto-immuunziekten? Een antwoord op die vraag wordt gezocht in leeftijdsafhankelijke effecten op het functioneren van het immuunsysteem. Dit bestaat uit twee onderdelen die goed samenwerken: het aangeboren en het verworven immuunsysteem. Veroudering lijkt tegengestelde effecten te hebben op verworven en aangeboren immuniteit. Zo neemt de functie van het verworven immuunsysteem af, waardoor een verminderde respons op vaccins kan worden verklaard en gaan delen van het aangeboren systeem juist harder werken, waardoor een laag-gradige ontsteking (inflammageing) op gang komt. Deze vorm van ontsteking neemt gradueel toe en onttrekt zich aan de controlemechanismen van het immuunsysteem.

Regulerende T lymfocyten, als belangrijke bewakers van het immunologische evenwicht, controleren verschillende typen T lymfocyten met effector functie. Veroudering van het immuunsysteem leidt echter tot veranderingen in samenstelling, omvang en functie van het T cel compartiment. Zo leidt de leeftijdsafhankelijke atrofie van de thymus tot een verminderde aanmaak van nieuwe T lymfocyten en leidt een levenslange blootstelling aan antigenen tot ophoping van geheugencellen. Recent onderzoek laat zien dat in de context van ontsteking ook regulerende T lymfocyten nieuwe ontstekingsbevorderende functies kunnen verwerven.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...