Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Immuunregulatie in ouderen: een kwetsbaar evenwicht

01 december 2009

Oratie: mw. prof.dr. A.M.H. Boots, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Immuunregulatie in ouderen: een kwetsbaar evenwicht

Leeropdracht: Veroudering van het immuunsysteem en daarmee samenhangende ziekte

Faculteit: Medische Wetenschappen

Mieke Boots gaat in haar oratie in op de rol van veroudering op het immuunsysteem, in het bijzonder op het ontstaan van auto-immuunziekten. In het kader van gezond ouder worden zal haar onderzoek zich richten op de rol van T lymfocyten als mogelijke voorspellers van kwetsbaarheid en naderende auto-immuunziekte met het doel het immunologische evenwicht in ouderen te herstellen.

Hoe kan het dat oude mensen minder goed reageren op vaccins en tegelijkertijd vaker last hebben van auto-immuunziekten? Een antwoord op die vraag wordt gezocht in leeftijdsafhankelijke effecten op het functioneren van het immuunsysteem. Dit bestaat uit twee onderdelen die goed samenwerken: het aangeboren en het verworven immuunsysteem. Veroudering lijkt tegengestelde effecten te hebben op verworven en aangeboren immuniteit. Zo neemt de functie van het verworven immuunsysteem af, waardoor een verminderde respons op vaccins kan worden verklaard en gaan delen van het aangeboren systeem juist harder werken, waardoor een laag-gradige ontsteking (inflammageing) op gang komt. Deze vorm van ontsteking neemt gradueel toe en onttrekt zich aan de controlemechanismen van het immuunsysteem.

Regulerende T lymfocyten, als belangrijke bewakers van het immunologische evenwicht, controleren verschillende typen T lymfocyten met effector functie. Veroudering van het immuunsysteem leidt echter tot veranderingen in samenstelling, omvang en functie van het T cel compartiment. Zo leidt de leeftijdsafhankelijke atrofie van de thymus tot een verminderde aanmaak van nieuwe T lymfocyten en leidt een levenslange blootstelling aan antigenen tot ophoping van geheugencellen. Recent onderzoek laat zien dat in de context van ontsteking ook regulerende T lymfocyten nieuwe ontstekingsbevorderende functies kunnen verwerven.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...