Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Immuunregulatie in ouderen: een kwetsbaar evenwicht

01 december 2009

Oratie: mw. prof.dr. A.M.H. Boots, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Immuunregulatie in ouderen: een kwetsbaar evenwicht

Leeropdracht: Veroudering van het immuunsysteem en daarmee samenhangende ziekte

Faculteit: Medische Wetenschappen

Mieke Boots gaat in haar oratie in op de rol van veroudering op het immuunsysteem, in het bijzonder op het ontstaan van auto-immuunziekten. In het kader van gezond ouder worden zal haar onderzoek zich richten op de rol van T lymfocyten als mogelijke voorspellers van kwetsbaarheid en naderende auto-immuunziekte met het doel het immunologische evenwicht in ouderen te herstellen.

Hoe kan het dat oude mensen minder goed reageren op vaccins en tegelijkertijd vaker last hebben van auto-immuunziekten? Een antwoord op die vraag wordt gezocht in leeftijdsafhankelijke effecten op het functioneren van het immuunsysteem. Dit bestaat uit twee onderdelen die goed samenwerken: het aangeboren en het verworven immuunsysteem. Veroudering lijkt tegengestelde effecten te hebben op verworven en aangeboren immuniteit. Zo neemt de functie van het verworven immuunsysteem af, waardoor een verminderde respons op vaccins kan worden verklaard en gaan delen van het aangeboren systeem juist harder werken, waardoor een laag-gradige ontsteking (inflammageing) op gang komt. Deze vorm van ontsteking neemt gradueel toe en onttrekt zich aan de controlemechanismen van het immuunsysteem.

Regulerende T lymfocyten, als belangrijke bewakers van het immunologische evenwicht, controleren verschillende typen T lymfocyten met effector functie. Veroudering van het immuunsysteem leidt echter tot veranderingen in samenstelling, omvang en functie van het T cel compartiment. Zo leidt de leeftijdsafhankelijke atrofie van de thymus tot een verminderde aanmaak van nieuwe T lymfocyten en leidt een levenslange blootstelling aan antigenen tot ophoping van geheugencellen. Recent onderzoek laat zien dat in de context van ontsteking ook regulerende T lymfocyten nieuwe ontstekingsbevorderende functies kunnen verwerven.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...