Cornelius Hasselblatt benoemd tot eredoctor

08 december 2009
Prof. dr. Hasselblatt

Afgelopen week is prof. dr. Cornelius Hasselblatt, hoogleraar Finoegrische talen en culturen, benoemd tot eredoctor in de Estische Taal en Literatuur aan de Universiteit van Tartu, Estland. Tijdens de officiële uitreiking sprak de president van Estland zijn waardering uit voor het verrichte werk van Hasselblat “hij heeft uitmuntende prestaties geleverd op het gebied van de Estische taal, literatuur en cultuur, en er is sinds lange tijd een vruchtbare samenwerking met de faculteit Filosofie van de Universiteit van Tartu”.

Hasselblatt (1960) is zeer vereerd met de toekenning van het eredoctoraat, mede vanwege zijn jarenlange contacten met de oudste (gesticht in 1632) universiteit van Estland. Cornelius Hasselblatt stond al sinds zijn studietijd in de jaren ‘80 in contact met de universiteit. Het begon met informele, persoonlijke contacten en leidde later tot diverse samenwerkingsprojecten (workshops, conferenties) met verschillende afdelingen (Finoegristiek, Estische taal, Estische literatuur). Meermaals is hij als opponent bij promoties in Tartu betrokken geweest. Ook de Rijksuniversiteit Groningen kent al sinds de omwenteling begin jaren ‘90 nauwe banden met de universiteit van Tartu (uitwisseling, Tempus-programma’s etc.).

Toespraak president van Estland

Onderzoek

Professor Hasselblatt studeerde Fin­oegris­tiek, ge­schie­denis en literatuurwe­tenschap aan de univer­siteiten van Hamburg en Helsinki. In Hamburg promoveerde hij in 1990 tot doctor in de Filosofie. Sinds 1998 is hij leerstoelhouder aan de Rijsuniversiteit Groningen. Het onderzoek van Cornelius Hasselblatt richt zich met name op Estische taal, Estische literatuur, vertaling en receptie van de Estische literatuur, algemene vergelijkende finoegristiek, wetenschapsgeschiedenis en taalcontact tussen Finoegrische en niet-Finoegrische talen.

Officiële uitreiking

Eredoctoraat

Het eredoctoraat is vooral een bewijs van waardering voor geleverde prestaties op het onderzoeksgebied Estische taal en cultuur, er zijn verder geen bijzondere rechten of plichten aan verbonden. In Tartu wordt een eredoctoraat, net als aan de Rijksuniversiteit, verleend aan politici en beroemde kunstenaars of aan wetenschappers met betrekking tot de universiteit en/of prestaties op het gebied van de 'nationale' Estische wetenschappen zoals Estische geschiedenis of Estische taal en cultuur. Vroegere eredoctoren zijn onder meer de Finse president Tarja Halonen (2004), de componist Arvo Pärt (1998), de schrijver Jaan Kross (1989) en Umberto Eco (1996). Een volledige lijst (1982-2008) is hier te vinden. Het afgelopen jaar zijn er nog 5 bijgkomen, behalve Hasselblatt zijn dat Andres Taul (aartsbischop van de Estische Lutherse kerk), Kai Krohn (professor emeritus geneeskunde, Tampere/Finland), George Nicholas von Tunzelmann (hoogleraar economie, Sussex) en nog een Nederlander, Frank G. Grosveld (hoogleraar celbiologie, EUR).

Bekijk de video van de plechtigheid

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:17
printOok beschikbaar in het: English