Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. R.J. van der Veen benoemd tot bijzonder hoogleraar Nederlands buitenlands beleid

03 december 2009

Met ingang van 1 november is dr. Roel van der Veen benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel “Beleid en Beleidsontwikkeling van de Nederlandse Buitenlandse Betrekkingen” bij de Faculteit der Letteren. Deze leerstoel is ingesteld door het Groninger Universiteits Fonds (GUF) op initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Met de aanstelling van Roel van der Veen (51) tot bijzonder hoogleraar Nederlands Buitenlands Beleid streven het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksuniversiteit Groningen ernaar om het onderwijs en het onderzoek over het buitenlands beleid te bevorderen.

Onder invloed van Europeanisering en globalisering is het Nederlands buitenlands beleid complexer geworden. Met de beleidsvorming moet rekening worden gehouden met verschillende ontwikkelingen in het vakgebied, zoals Multilevel governance. Juist daarom wordt gehecht aan verregaand (wetenschappelijk) onderzoek naar de totstandkoming en implementatie van het Nederlands buitenlands beleid. De bijzondere leerstoel zal hiertoe een belangrijke bijdrage leveren. De hoogleraar is binnen de RUG betrokken bij het onderwijs aan met name de masterstudenten eigentijdse geschiedenis en IBIO. Ook participeert Van der Veen in de werkzaamheden van het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen (ICOG).

Professor Van der Veen combineert zijn aanstelling bij de RUG met zijn huidige functie als Wetenschappelijk Raadadviseur en het voorzitterschap van het Strategische Kennisberaad van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is tevens bijzonder hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Roel van der Veen studeerde Geneeskunde, Filosofie en Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 2004 op het proefschrift “The Disintegration of States in Africa”. Van der Veen heeft bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken meerdere functies vervuld en kent daarmee de ministeriële, ambtelijke en diplomatieke praktijk van binnenuit. Juist vanwege zijn wetenschappelijke kennis en ruime werkervaring is hij in staat inzicht te verschaffen in het buitenlandse beleid en een verdiepingsslag te maken naar het onderwijs en de innovatie van het onderzoek op dit terrein.
 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:17
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...