Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vidi-subsidie voor twee top-onderzoekers van Faculteit der Letteren

01 december 2009
Prof.dr. Alexandra Lenz
Prof.dr. Alexandra Lenz

Prof. dr. Alexandra Lenz en dr. Esther Pascual ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-subsidie. Samen met nog vier andere Groningse top-onderzoekers krijgen zij maximaal 800.000 euro en kan ieder vijf jaar lang een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Beide onderzoekers zijn werkzaam bij de Faculteit der Letteren. Alexandra Lenz (Rosalind Franklin Fellow [2008]) is taalkundige; haar specialisme ligt op het terrein van de (Duitse) dialectologie. In mei van dit jaar is ze benoemd tot adjunct-hoogleraar in de Duitse taalkunde. Esther Pascual is communicatiekundige; ze is werkzaam als universitair docent Communicatie- en informatiewetenschappen.

Project Language en Identity – Prof. dr. Lenz

Alexandra Lenz’ onderzoekswerk omvat het bestuderen van afwijkende taalvariëteiten van de Duitse taal op het vlak van cognitieve semantiek, (functionele) grammatica en taalgeschiedenis. Het Vidi-project behelst de studie naar de syntaxis van Centraal Frankisch, een grensoverschrijdend dialect. Over het gebruik van Centraal Frankisch is in sociologische zin nog weinig bekend en vormt daarom een interessant onderzoeksgebied. Gezocht wordt naar grammaticale variaties in regionale en sociale identiteit.

Project Gesprekken binnen gesprekken – Dr. Pascual

Uitdrukkingen als “een gevoel van waarom ik?” of “‘Niet tevreden? Geld terug!’-garantie” roepen een denkbeeldig gesprek op. Het gaat hier om concrete voorbeelden die de vorm van het alledaagse gesprek weerspiegelen en die laten zien dat talen zoals het Nederlands gebruik maken van interactionele structuren. De centrale vraag van Pascuals Vidi-project luidt: beïnvloedt interactie de structuur van taal en taalgebruik?, Om die vraag te benaderen, bestudeert  Esther Pascual de vormen en functies van ingebedde ‘gesprekken’, hun communicatieve effectiviteit in juridische argumentatie en het taalgebruik van afatische patiënten en de manier hoe ze cognitief worden verwerkt.

Dr. Esther Pascual
Dr. Esther Pascual
Laatst gewijzigd:05 april 2018 12:07

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...

 • 12 november 2018

  Aletta Westra wint Stimuleringsprijs Autisme 2018

  Aletta Westra wint Stimuleringsprijs Autisme 2018