Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw Expertisecentrum Sport en Handicap houdt ex-revalidanten gezond

09 december 2009

Een nieuw regionaal Expertisecentrum Sport en Handicap - als gezamenlijk initiatief van de Centra voor Bewegingswetenschappen, Revalidatie en Sportgeneeskunde - kan mensen met een lichamelijke handicap ook na hun revalidatie helpen gezond te blijven. Dat betoogt prof.dr. Lucas van der Woude in zijn oratie op 15 december bij het aanvaarden van de leerstoel Bewegen, Revalidatie en Functieherstel aan de Rijksuniversiteit Groningen.

“Er is nu geen loket voor bewegingsadvies voor mensen met een handicap”, aldus Van der Woude. De hoogleraar pleit dan ook voor een vrij toegankelijk sport- en gezondheidscentrum bij het Centrum voor Revalidatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, als onderdeel van het Expertisecentrum Sport en Handicap. Hier krijgen gehandicapten juist ook na hun revalidatie advies over een gezonde en actieve leefstijl en sportdeelname, ter preventie van overgewicht, diabetes en hart- en vaatproblemen. Bovendien biedt het Expertisecentrum ook bewegingsinterventies voor actieve leefstijl en fitheid voor de lange termijn. “Kortom, een vorm van revalidatie voor het leven, zoals past in het Groningse speerpunt Healthy Ageing”, zegt Van der Woude.

Excercise = medicine

Het Expertisecentrum Sport en Handicap past in de filosofie van ‘Exercise = Medicine’, bewegen als medicijn, ter preventie van de gevolgen van inactiviteit. Patiënten in de revalidatie lopen namelijk extra risico voor de gevolgen van weinig beweging. Het Expertisecentrum zal zich onder andere richten op mensen met een dwarslaesie en amputatie, en zal hen volgen gedurende langere tijd. Nu blijven deze mensen met het ouder worden veelal uit beeld van de revalidatiezorg, ondanks veelvuldige complicaties als stomp- en gewrichtsproblemen, doorzitwonden, overgewicht, maar ook sociaal isolement.

Paralympics

Ook zal het regionaal Expertisecentrum Sport en Handicap aansluiten op de professionalisering van de paralympische sporten, zoals voorgestaan door NOC*NSF. Van der Woude. “Er is grote vraag naar deskundige begeleiding in de aangepaste top- en breedtesport. De expertise binnen het UMCG op het gebied van topsport en sporthulpmiddelen kan de Paralympics-atleten in Noord-Nederland ondersteunen.”

Kennis in de regio

De regio Groningen is volgens Van der Woude een goede plek om dit Expertisecentrum op te starten, vanwege de gebundelde kennis binnen de disciplinegroepen Bewegingswetenschappen, Revalidatiegeneeskunde en Sportgeneeskunde van het UMCG. Begin 2010 presenteert Van der Woude een missiedocument voor het nieuwe Expertisecentrum. “De tijd is er rijp voor, de noodzaak tot een gezonde actieve leefstijl en het gezond ouder worden, juist ook voor ex-revalidanten, maken een dergelijk centrum gewenst.”

De oratie vindt plaats op dinsdag 15 december 2009 om 16.15 uur in het Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen.

Curriculum Vitae

Prof dr. L.H.V. (Lucas) van der Woude (Amsterdam, 1954) studeerde bewegingswetenschappen aan de VU Amsterdam. Hij promoveerde in 1989 op het proefschrift ‘Manual wheelchair propulsion: an ergonomics perspective.’ Hij richt zich in zijn onderzoekswerk vooral op de revalidatie van mensen met een dwarslaesie en op personen die afhankelijk zijn van een handbewogen rolstoel en andere cyclische bewegingen. Tot zijn benoeming in Groningen werkte hij als universitair hoofddocent bij de faculteit Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Noot voor de pers

Contact: via de afdeling persvoorlichting van het UMCG, tel. 050-361 2200

De tekst van de rede is aan te vragen bij de afdeling Communicatie van de Rijksuniversiteit Groningen, tel. 050-363 4444, e-mail: communicatie@rug.nl

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English

Meer nieuws