Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Live college Sterrenkunde voor scholieren

18 november 2009

Verre sterrenstelsels komen heel dichtbij tijdens de week van de videoconferencing van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 19 november van 13.00u-15.00u kon je live op afstand een speciaal college Sterrenkunde te volgen.

Tijdens deze middag nam de wetenschappelijk directeur van het Kapteyn Instituut , prof. Thijs van der Hulst, leerlingen van de vijf noordelijke Technasia mee naar de wonderlijke wereld van de sterrenstelsels. Met behulp van videoconferencing keken ook scholen uit o.a. Harderwijk en Duitsland mee.  Ook de leerlingen van deze scholen konden hun vragen via video conferencing. Naast het college in een collegezaal, lieten we de leerlingen 'op afstand' ook meekijken in de sterrenkijkkoepel die bovenop de Bernouilliborg (RUG) staat.

Waar gaat het eigenlijk over?

Waarom hebben sterrenstelsels verschillende vormen en kleuren? Waar komt die spiraalstructuur vandaan? Hoe is onze eigen Melkweg eigenlijk ontstaan? Zitten er superzware zwarte gaten in onze Melkweg? En op welke vragen hebben sterrenkundigen nog helemaal geen antwoord? Via een hoorcollege en computerpracticum “Virtual Observatory” krijgen je inzicht in de zoektocht naar donkere materie en de oorsprong van het heelal.

Het internetcollege wordt gegeven in het kader van de Technasium Keuzecolleges, een speciaal onderwijsprogramma voor de bovenbouw ontwikkeld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Het internetcollege is geschikt voor vwo 4-6. Het sluit goed aan bij Technasium onderwijs, maar ook bij de NLT module “Meten aan Melkwegstelsels”.

Contactpersoon: Renske de Jonge

Laatst gewijzigd:24 oktober 2016 13:05

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...