Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Live college Sterrenkunde voor scholieren

18 november 2009

Verre sterrenstelsels komen heel dichtbij tijdens de week van de videoconferencing van de Rijksuniversiteit Groningen. Op 19 november van 13.00u-15.00u kon je live op afstand een speciaal college Sterrenkunde te volgen.

Tijdens deze middag nam de wetenschappelijk directeur van het Kapteyn Instituut , prof. Thijs van der Hulst, leerlingen van de vijf noordelijke Technasia mee naar de wonderlijke wereld van de sterrenstelsels. Met behulp van videoconferencing keken ook scholen uit o.a. Harderwijk en Duitsland mee.  Ook de leerlingen van deze scholen konden hun vragen via video conferencing. Naast het college in een collegezaal, lieten we de leerlingen 'op afstand' ook meekijken in de sterrenkijkkoepel die bovenop de Bernouilliborg (RUG) staat.

Waar gaat het eigenlijk over?

Waarom hebben sterrenstelsels verschillende vormen en kleuren? Waar komt die spiraalstructuur vandaan? Hoe is onze eigen Melkweg eigenlijk ontstaan? Zitten er superzware zwarte gaten in onze Melkweg? En op welke vragen hebben sterrenkundigen nog helemaal geen antwoord? Via een hoorcollege en computerpracticum “Virtual Observatory” krijgen je inzicht in de zoektocht naar donkere materie en de oorsprong van het heelal.

Het internetcollege wordt gegeven in het kader van de Technasium Keuzecolleges, een speciaal onderwijsprogramma voor de bovenbouw ontwikkeld in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Het internetcollege is geschikt voor vwo 4-6. Het sluit goed aan bij Technasium onderwijs, maar ook bij de NLT module “Meten aan Melkwegstelsels”.

Contactpersoon: Renske de Jonge

Laatst gewijzigd:24 oktober 2016 13:05

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...