Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Kersverse winnaar Nobelprijs economie spreekt in Groningen

03 november 2009

Elinor Ostrom, de winnaar van de Nobelprijs voor de economie 2009, is donderdag 5 november te gast in Groningen. Ze geeft een publiekslezing in de Studium Generale-serie ‘Darwin Today’ en spreekt met studenten en onderzoekers in het Centrum voor Ecologische en Evolutionaire Studies (CEES) van de Rijksuniversiteit Groningen. Ostrom, de eerste vrouw die de economieprijs krijgt, geeft een openbare lezing over de evolutie van politieke organisaties.

 

Vorige week maandag maakte het Nobelcomité bekend dat de Amerikaanse politieke wetenschapper Elinor Ostrom (1933) de Nobelprijs voor de economie krijgt voor haar analyses van het economisch bestuur. Ostrom ontdekte het belang van samenwerking en organisatievorming bij het benutten van collectieve goederen. Haar onderzoek laat zien hoe gemeenschappen succesvol goederen als bossen of visgronden kunnen beheren. Zij toonde aan dat mensen lang niet altijd voor eigen gewin gaan, maar ook voor collectief gewin.

In de lezingenreeks ‘Darwin Today. The Power of Evolutionary Thinking’ van Studium Generale Groningen i.s.m. CEES spreekt Elinor Ostrom over ‘Darwinsm & Political Sciences’. Volgens haar is het belangrijk om te beseffen dat politieke organisaties niet statisch zijn maar steeds in ontwikkeling blijven. Daarom is het nuttig de dynamiek van evolutionaire veranderingen te ontrafelen, zowel voor een beter begrip van de ontwikkeling van moderne organisaties als van politieke veranderingen in het algemeen.

 
Elinor Ostrom is hoogleraar politieke wetenschap aan de Indiana University Bloomington.

Meer informatie:

Prof.dr. Franjo Weissing, Centrum voor Ecologische en Evolutionaire Studies (CEES), tel. (050) 363 8669 (2131), f.j.weissing@rug.nl
Gemma van der Holst, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5462, www.rug.nl/studium

 

Let op!
Kaarten voor de lezing van Elinor Ostrom zijn op dit moment UITVERKOCHT. Wilt u graag bij de lezing aanwezig zijn, meldt u dan donderdagavond om 19.30 uur aan de zaal en laat uw naam op een wachtlijst plaatsen.

De lezing vindt plaats in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen en begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws