Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningen Centre of Energy Law (GCEL) organiseert congres over CO2 afvang en opslag

17 november 2009

Het Groningen Centre of Energy Law organiseert op 17 en 18 november aanstaande een bijeenkomst over “Legal and Policy Framework for Carbon Capture & Storage” tijdens de vierde Energy Delta Convention die op 16 tot en met 18 november 2009 in Groningen plaatsvindt. Tijdens deze bijeenkomst zullen vier afzonderlijke sessies over Carbon Capture & Storage (CCS) plaatsvinden.

17 november
Als eerste thema komt op 17 november aan de orde: Developing CCS – An International Perspective. Sprekers zijn Joana Chiavari,(IEA), Anatole Boute (RUG) en Debbie Stockwell (DECC/UK). Zij zullen diverse internationale ontwikkelingen behandelen waaronder de rol van CCS in China en CCS als JI of CDM project onder het Kyoto Protocol.

Vervolgens wordt ingegaan op de ontwikkeling van infrastructuur ten behoeve van CCS. Onder de titel Developing CCS Infrastructure – The Role of the State and TPA bespreken Heleen Groenenberg (ECN) en Bart Jan Hoevers (Gasunie) mogelijkheden voor het CO2 transport via pijpleidingen. Vervolgens zullen Hans Vedder en Martha Roggenkamp (RUG) ingaan op de regulering van derden toegang (Third Party Access, TPA) tot de ondergrondse infrastructuur.

18 november
Op 18 november wordt onder de titel CCS in the North of the Netherlands – A Case Study de ontwikkeling van CCS in de Eemshaven belicht. Sprekers zijn Martha Roggenkamp en Kars de Graaf (RUG) over het regelgevende kader in Nederland. Vervolgens zullen Laut van Seventer (RWE) en Jaap Siemons (Provincie Groningen) uitleg geven over de CCS-projecten in de Eemshaven. Ten slotte vindt een aparte sessie plaats over Developing CCS in the EU . Sprekers zijn Mette Agerup (Ministerie van Energie in Noorwegen), Malthe Kohls (White & Case, Hamburg) en Silke Goldberg (Herbert Smith, VK en Universiteit Groningen). Zij bespreken de ontwikkeling van CCS in Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

Tijdens de Energy Delta Convention zal tevens het boek “Legal Design of Carbon Capture and Storage: Developments in the Netherlands from an International and EU Perspective” worden gepresenteerd. Dit boek is geschreven door leden van het Groningen Centre of Energy Law en geredigeerd door Martha Roggenkamp en Edwin Woerdman (respectievelijk directeur en co-directeur van het centrum).

Tijd: 17 en 18 november 2009

Plaats: Martiniplaza te Groningen

Inlichtingen en aanmeldingen: www.energyconvention.nl

Laatst gewijzigd:30 november 2017 13:55
printView this page in: English

Meer nieuws