Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Coming home to go… Palliative care in general practice

25 november 2009

Promotie: mw. F.B. van Heest, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Coming home to go… Palliative care in general practice

Promotor(s): mw. prof.dr. B. Meyboom-de Jong, prof.dr. I.G. Finlay, prof.dr. R. Sanderman

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Huisartsen (en hun patienten) hebben baat bij advies over palliatieve zorg

In Nederland overlijdt 60 tot 70% van de patiënten met kanker thuis. De palliatieve zorg (gericht op het verzachten van het lijden) is dan in handen van mantelzorgers, de thuiszorg en de huisarts. Bij een moeilijk verloop van de laatste fase hebben huisartsen behoefte aan ondersteuning, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Florien van Heest. De vier huisarts-consulenten die sinds 1999 bij het IKNO (Integraal Kanker Centrum Noord Oost) zijn aangesteld, voorzien dan ook in een behoefte.

Huisartsen blijken de huisarts-consulenten vaak kort voor het overlijden van de patiënt te raadplegen, meestal over fysieke symptomen zoals pijn, misselijkheid en benauwdheid maar ook over sedatie en euthanasie. De huisartsen vonden de adviezen van de consulenten waardevol en namen ze in 85% van de gevallen over. De mogelijkheid van directe telefonische consultatie vervult dus een behoefte bij huisartsen en het voorkomt mogelijk een overplaatsing van de patiënt in de laatste fase van de ziekte. Van Heest concludeert dat er onder huisartsen belangstelling is voor nascholing in palliatieve geneeskunde, voor gedachtewisseling over moeilijke dilemma’s en voor mogelijkheden tot ondersteuning door deskundigen/specialisten.

Florien van Heest (Rozenburg, 1954) studeerde geneeskunde te Rotterdam. Ze verrichte haar onderzoek deels via het IKNO en deels via het Huisartsen Instituut Groningen in samenwerking met Share, Graduate School for Health van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Ze blijft werkzaam als huisarts-consulent bij het IKNO en als huisarts in Schoonoord.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...