Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Three-dimensional guinea pig and pigeon inner ear reconstruction

30 november 2009

Promotie: R. Hofman, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Three-dimensional guinea pig and pigeon inner ear reconstruction

Promotor(s): prof.dr.ir. H.P. Wit, prof.dr. B.F.A.M. van der Laan

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nieuwe mogelijkheden voor driedimensionale reconstructie van het binnenoor

Onderzoek naar het gehoor is een moeilijke zaak. Door toepassing van Othogorthonal Plane Fluorescence Optical Sectioning (OPFOS) microscopie, is promovendus Rutger Hofman er in geslaagd een drie-dimensionale reconstructie van het binnenoor van de cavia en de duif te maken. Een combinatie van OPFOS microscopie en traditionele lichtmicroscopie lijkt de beste methode om dergelijke reconstructies te realiseren. Mogelijk zal ook het binnenoor van de mens met deze techniek in de toekomst beter in kaart kunnen worden gebracht.

Dit onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd in het binnenoor van beide dieren. Zo blijkt de klep van Bast, een onderdeel van het binnenoor waarvan de functie nog grotendeels onduidelijk is, in de cavia gewelfd te zijn. Hofmans onderzoek werpt ook de vraag op in hoeverre het binnenoor van de duif een equivalent van de klep van Bast herbergt. Ook biedt het onderzoek nieuwe inzichten in de vloeistofhuishouding van het binnenoor. De verbeterde reconstructie van het binnenoor kan in de toekomst bijdragen aan een beter begrip van de ziekte van Ménière, een ziekte waarbij de vloeistofhuishouding verstoord is en die niet alleen tot gehoorschade, maar ook tot ernstige duizelingen kan leiden.

Rutger Hofman (Fijnaart, 1974) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij werkt als KNO-arts. Het onderzoek werd gefinancierd door het Heinsius Houboltfonds.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....