Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Beyond what is being said. Emotional prosody: its neural basis and its relevance for schizophrenia

30 november 2009

Promotie: mw. L.M. Hoekert, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Beyond what is being said. Emotional prosody: its neural basis and its relevance for schizophrenia

Promotor(s): prof.dr. A. Aleman, prof.dr. R.S. Kahn

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Emoties herkennen moeilijk voor mensen met schizofrenie

Mensen met schizofrenie hebben vaak veel moeite met het herkennen van emoties van anderen. Dit hangt niet per se samen met emotionele problemen, maar houdt verband met andere symptomen van schizofrenie, concludeert Marjolijn Hoekert in haar proefschrift. Diagnostiek en behandeling van emotie-perceptiestoornissen zouden deel moeten uitmaken van de begeleiding van schizofreniepatiënten, stelt Hoekert. Door patiënten te trainen in het herkennen van emoties van anderen, kunnen mogelijk ook symptomen van schizofrenie verbeteren.

In gesproken taal komen emoties tot uiting in intonatie, beklemtoning en ritme. Samen vormen deze signalen de emotionele prosodie. Deze geeft de toehoorder cruciale informatie over de emotionele toestand en bedoelingen van de spreker. Problemen met de interpretatie en expressie van emotionele prosodie zorgen voor ernstige problemen in de sociale interactie. Patiënten die veel last hebben van het horen van stemmen en wanen en patiënten die moeite hebben met abstract denken en concentratie, zijn relatief slecht in het herkennen van emotionele prosodie, zo blijkt uit het onderzoek van Hoekert. Patiënten die neutrale gezichtsuitdrukkingen en stemexpressies als boos of angstig ervaren, hebben meer last van desorganisatie, rusteloosheid, angst en depressie.

Emotionele aspecten van spraak worden voornamelijk in de rechterhersenhelft verwerkt, maar er zijn ook gebieden in de linkerhersenhelft bij betrokken, zo stelt Hoekert verder vast op basis van onderzoek bij gezonde proefpersonen.

Marjolijn Hoekert (Rotterdam, 1977) studeerde psychologie te Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan het NeuroImaging Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Het onderzoek is gefinancierd door NWO. Inmiddels werkt Hoekert als GZ-psycholoog in opleiding bij GGZ Noord-Holland-Noord.
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....