Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Hormones, monoamines and peripartum affective symptoms

25 november 2009

Promotie: B. Doornbos, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Hormones, monoamines and peripartum affective symptoms

Promotor(s): prof.dr. J. Korf, prof.dr. P. de Jonge, prof.dr. F.A.J. Muskiet

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Complexiteit oorzaken depressie nader in kaart

Depressie is een aanmerkelijk ingewikkelder fenomeen dan veel mensen - onder wie veel artsen - denken. Depressieve symptomen ontstaan door een complex samenspel van genen, veranderingen in de spiegels van hormonen en neurotransmitters, stressvolle gebeurtenissen en eerder doorgemaakte depressies. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Bennard Doornbos.

Enkele biologische verklaringen voor het ontstaan van depressie stellen dat een tekort aan neurotransmitters, hormonen of omega-3-vetzuren depressie kunnen veroorzaken. Het onderzoek van Doornbos laat zien dat veranderingen in hormoonspiegels of neurotransmitters, zoals die zich voordoen tijdens de zwangerschap - een periode waarin de hormoonspiegels snel fluctueren -, kunnen leiden tot depressieve symptomen, maar alleen in een kleine groep vrouwen. Daarnaast lijkt het erop dat depressieve symptomen niet worden veroorzaakt door veranderingen in de concentratie van een enkel hormoon of neurotransmitter, maar dat een combinatie van verstoringen in verschillende hormoon- en neurotransmittersystemen noodzakelijk is. Ook de stress rondom de bevalling blijkt een belangrijke rol te spelen. Tenslotte blijken depressieve symptomen met name te ontstaan bij vrouwen die eerder depressief zijn geweest.

Bennard Doornbos (Dordrecht, 1980) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdelingen Psychiatrie, Gynaecologie en Laboratoriumgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Hij is inmiddels in opleiding tot psychiater in het UMCG en werkt als postdoc bij het Interdisciplinair Centrum voor Psychiatrische Epidemiologie (ICPE).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....