Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Rehabilitation aspects of amputation

25 november 2009

Promotie: mw. J.C. Bosmans, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Rehabilitation aspects of amputation

Promotor(s): prof.dr. P.U. Dijkstra, prof.dr. J.H.B. Geertzen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Na amputatie: vrouwen meer last van fantoompijn dan mannen

Een bekend en veelvoorkomend verschijnsel na amputatie is fantoompijn. In de medische literatuur variëren de percentages voor het voorkomen van fantoompijn na een amputatie aanzienlijk. Uit onderzoek van UMCG-promovendus Joline Bosmans blijkt dat dit grotendeels een definitiekwestie is. Verder stelt Bosmans vast dat de kans op fantoompijn relatief minder voorkomt bij mannen dan bij vrouwen, en dat fantoompijn het vaakst optreedt na amputatie van een arm. Fantoompijn neemt af naarmate de tijd verstrijkt.

De impact van fantoompijn op het subjectieve welbevinden van patiënten blijkt beperkt. De sociale omstandigheden van de patiënt hebben een sterkere invloed op het subjectieve welbevinden dan de fantoompijn zelf. Amputatiepatiënten zijn over het algemeen minder mobiel als ze ouder worden, ze een bovenbeenamputatie hebben ondergaan, ze last hebben van fantoompijn of stomppijn, of als ze een amputatie hebben ondergaan vanwege een vaatlijden of suikerziekte. Tot slot stelt Bosmans vast dat patiënten met een geamputeerd ledemaat tevreden zijn over hun prothese en de service van orthopedische instrumentmakerijen.

Joline Bosmans (Leeuwarden, 1951) studeerde fysiotherapie in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Centrum voor Revalidatie van het UMCG, waar ze werkt als fysiotherapeut. Het onderzoek werd gefinancierd door OIM, Stichting Beatrixoord Noord Nederland, Centrum voor Revalidatie en de discipline Fysiotherapie van het Centrum voor Revalidatie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws