Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Parkinsonian rigidity. Analysis and quantification of EMG for use in stereotactic neurosurgery in Parkinson's disease

23 november 2009

Promotie: mw. A.A. Jacobi-Postma, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Parkinsonian rigidity. Analysis and quantification of EMG for use in stereotactic neurosurgery in Parkinson's disease
Promotor(s): prof.dr. M.J. Staal, prof.dr. K.L. Leenders
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nieuwe meetmethode helpt bij implanteren elektrode tegen Parkinson

Wanneer medicijnen niet het gewenste effect hebben, wordt bij de behandeling van Parkinson ook wel gebruik gemaakt van “diepe brein stimulatie”. Hierbij wordt een elektrode in de hersenen van de patiënt geplaatst. Met behulp van stroomstootjes kunnen de symptomen van de ziekte dan verminderd worden.

Om de elektrode op de juiste plaats te implanteren, worden symptomen van de ziekte gedurende de operatie gemeten. Voor symptomen als tremor, fingertapping en diadochokinese bestaan al objectieve meetmethodes. Voor rigiditeit (stijfheid) bestond zo’n methode nog niet. Promovenda Linda Jacobi ontwikkelde er een. Ze concludeert dat zowel de EMG-amplitude in de verlengingsfase van de spier als de interburst amplitude (de activiteit van de spier tussen de momenten dat de weerstand wordt onderbroken) kunnen worden gebruikt om de stijfheid bij Parkinsonpatiënten objectief te bepalen, en dat deze maten geschikt zijn voor neuromonitoring gedurende de operatie. De zogenoemde “achtergrondscontractie” is een betrouwbare maat voor rigiditeit, zo blijkt. Nader onderzoek moet uitwijzen of de door Jacobi ontwikkelde Second Order Moment Filtering (SOMF)-methode in een grotere patiëntengroep kan worden toegepast.

Linda Jacobi (Grijpskerk, 1970) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neurochirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze werkt thans als neuroradioloog in het MUMC te Maastricht.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws