Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Improved biocatalysts based on candida antarctica lipase b immobilization

20 november 2009

Promotie: N. Miletic, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Improved biocatalysts based on candida antarctica lipase b immobilization
Promotor(s): mw. prof.dr. K. Loos
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: Nemanja Miletić, tel. 050-3634524, e-mail: n.miletic@rug.nl

Industriële eigenschappen van veel gebruikt enzym verder verbeterd

Nemanja Miletić onderzocht de immobilisatie op verschillende dragermaterialen van een enzym dat veel gebruikt wordt in de industrie. Deze enzymen kunnen vetten omzetten en bewijzen hun nut in verschillende bedrijfstakken: chemie, farmacie, cosmetica, voedsel, wasmiddelen. Het enzym werkt vaak beter als eerst wordt geïmmobiliseerd op een drager. Het onderzoek van Miletić wijst onder meer uit dat de kunststof poly(GMA-co-EGDMA) daarvoor zeer geschikt is.

Poly(GMA-co-EGDMA) is een zeer poreus epoxy-bevattend copolymeer. De eigenschappen van de geïmmobiliseerde enzymen worden sterk beïnvloed door de poreusheid van de drager. De keus voor het gebruik van poly(GMA-co-EGDMA) werd bovendien ingegeven door de aanwezigheid van epoxyringen in de structuur, wat dit copolymer uiterst reactief maakt. Miletić synthetiseerde het materiaal en paste het vervolgens op verschillende manieren aan. De invloed van deze aanpassingen op de enzym-incorporatie en -activiteit werd bestudeerd.

Na de modificatie van het epoxy-bevattend copolymeer verrichtte Milectić onderzoek naar het enzym zelf. Hij probeerde om immobilisatiemethoden te vinden waarbij geen dragermateriaal nodig is. Omdat het bekend is dat het enzym reageert met de epoxygroepen van het poly(GMA-co-EGDMA) copolymer, werden modificaties en cross-linkreacties uitgevoerd met stoffen die epoxyfuncties hebben. Met deze bewerkingen werd in de meeste gevallen de activiteit en thermische stabiliteit van het enzym significant verbeterd.

Nemanja Miletić (Servië, 1979) studeerde technische scheikunde in Belgrado. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials, afdeling polymeer chemie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...