Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Household governance and time allocation. Four studies on the combination of work and care

19 november 2009

Promotie: P.K. Wotschack, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Household governance and time allocation. Four studies on the combination of work and care
Promotor(s): prof.dr. R.P.M. Wittek, prof.dr. J. Siegers
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Contact: Philip Wotschack, tel. 0049 30 254 91 280, e-mail: wotschack@wzb.eu

Combinatie van arbeid en zorg moeilijk in balans te krijgen

Door een toename in het aantal uren betaald werk, een hoge totale werkbelasting in het huishouden en hardnekkige sekseverschillen in de verdeling van betaald en onbetaald werk, zijn (echt)paren vaak niet in staat om het gewenste evenwicht tussen werk en privéleven te bereiken. Socioloog Philip Wotschack deed een steekproefonderzoek bij 565 samenwonende werknemers in 30 organisaties om de problemen te bestuderen. Hiervoor definieerde hij eerst het begrip 'huishoudbeheersing', waarmee hij op systematische wijze kon bestuderen hoe partners omgaan met samenwerkings- en afstemmingsproblemen middels uitbesteding van huishoudelijke taken, huishoudregels, kwaliteitsstandaarden en conflicthantering. Tevens kon hij met dit begrip vaststellen op welke manieren partners slagen in hun pogingen om een optimale afstemming te bereiken. Wotschack concludeert dat partners weliswaar creatief zijn in het ontwikkelen van op maat gesneden oplossingen voor huishoudbeheersing, maar dat een aanzienlijk aantal paren desondanks niet in staat bleek te zijn om te komen tot een gewenste combinatie van arbeid en zorg.

Philip Wotschack (Duitsland, 1969) studeerde sociologie aan de Freie Universität Berlin en deed zijn promotieonderzoek, gefinancierd door NWO, bij het Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology (ICS), afdeling Sociologie van de RUG. Sinds 2005 is hij onderzoeker bij het Social Science Research Center Berlin (WZB).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...