Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Diagnostic and therapeutic modalities in systemic amyloidosis

18 november 2009

Promotie: I.I. van Gameren, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Diagnostic and therapeutic modalities in systemic amyloidosis
Promotor(s): prof.dr. E. Vellenga, prof.dr. M.H. van Rijswijk
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Gevaarlijke biopten nauwelijks meer nodig voor diagnose systemische amyloïdose

Op basis van een buikvetbiopt kan op eenvoudige, niet belastende manier amyloïdose gediagnostiseerd worden. Potentieel gevaarlijke biopten van bijvoorbeeld het hart, de nier of de lever zijn hiervoor nauwelijks meer nodig. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Ingrid van Gameren.

Amyloïdose is een zeldzame eiwitstapelingsziekte. Bij systemische amyloïdose kan stapeling plaatsvinden in het hart, de nieren, de lever en de zenuwbanen. Het is een potentieel ernstige ziekte die kan leiden tot de dood. Er worden drie belangrijke vormen van amyloïdose onderscheiden. Voor elke vorm van amyloïdose is de behandeling anders. Het is dus belangrijk het juiste type amyloïdose vast te stellen.

Uit het onderzoek van Van Gameren blijkt nu dat ook de hoeveelheid amyloïd in het buikvet voorspellende waarde heeft voor de ernst van de ziekte en voor de prognose, en een waardevolle vervolgparameter is. In haar proefschrift biedt Van Gameren een klinisch, praktisch overzicht voor het stellen van de diagnose, het juist typeren van het amyloïd, hoe de ziekte-ernst vast te stellen, een prognose inschatting te maken, de vervolgparameters juist te kiezen en geeft ze een beschrijving van de therapeutische mogelijkheden.

Ingrid van Gameren (Oldenzaal, 1962) studeerde geneeskunde in Groningen en verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze werkt als reumatoloog in het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten en in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws