Role of apoptotic pathways in chemosensitivity of testicular germ cell tumours

16 november 2009

Promotie: mw. A. Di Pietro, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Role of apoptotic pathways in chemosensitivity of testicular germ cell tumours
Promotor(s): mw.prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. J.A. Gietema
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nader inzicht in resistentie tegen chemotherapie

Een kiemceltumor is een tumor die doorgaans voorkomt in de geslachtsorganen en bestaat uit cellen die het vormen van geslachtscellen of kiemcellen als taak hebben. Een betrekkelijk vaak voorkomende vorm is zaadbalkanker. De kansen op genezing lopen uiteen van 50 tot 90 procent. Bij twintig tot dertig procent van de patiënten slaat de gebruikelijke chemotherapie niet aan. Promovenda Alessandra di Pietro onderzocht hoe dit kan.

Di Pietro ontdekte enkele genetische kenmerken aan de tumor die mogelijk de resistentie tegen chemotherapie kunnen verklaren. Wellicht kan de behandeling op basis van deze bevindingen verbeterd worden. Hiertoe moet echter nog nader onderzoek worden gedaan. Hoopgevend is dat inzichten uit dit onderzoek wellicht ook kunnen helpen verklaren waarom chemotherapie bij andere vormen van kanker niet aanslaat.

Alessandra di Pietro (Italië, 1978) studeerde geneeskunde in Rome. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmiusfonds. Di Pietro werkt inmiddels als klinisch assistent en onderzoeker in het IEO-Euorpean Institute of Oncology in Milaan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English