Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Role of apoptotic pathways in chemosensitivity of testicular germ cell tumours

16 november 2009

Promotie: mw. A. Di Pietro, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Role of apoptotic pathways in chemosensitivity of testicular germ cell tumours
Promotor(s): mw.prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. J.A. Gietema
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nader inzicht in resistentie tegen chemotherapie

Een kiemceltumor is een tumor die doorgaans voorkomt in de geslachtsorganen en bestaat uit cellen die het vormen van geslachtscellen of kiemcellen als taak hebben. Een betrekkelijk vaak voorkomende vorm is zaadbalkanker. De kansen op genezing lopen uiteen van 50 tot 90 procent. Bij twintig tot dertig procent van de patiënten slaat de gebruikelijke chemotherapie niet aan. Promovenda Alessandra di Pietro onderzocht hoe dit kan.

Di Pietro ontdekte enkele genetische kenmerken aan de tumor die mogelijk de resistentie tegen chemotherapie kunnen verklaren. Wellicht kan de behandeling op basis van deze bevindingen verbeterd worden. Hiertoe moet echter nog nader onderzoek worden gedaan. Hoopgevend is dat inzichten uit dit onderzoek wellicht ook kunnen helpen verklaren waarom chemotherapie bij andere vormen van kanker niet aanslaat.

Alessandra di Pietro (Italië, 1978) studeerde geneeskunde in Rome. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmiusfonds. Di Pietro werkt inmiddels als klinisch assistent en onderzoeker in het IEO-Euorpean Institute of Oncology in Milaan.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...