16 november 2009

Promotie: K.P. Amone, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Examining the link between socio-economic position and mental health in early adolescents
Promotor(s): prof.dr. J. Ormel, mw. prof.dr. A.J. Oldehinkel
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Rol sociaal-economische positie voor geestelijke gezondheid kinderen nader in kaart

Geestelijke gezondheid is van groot belang voor een goede kwaliteit van leven en succesvol maatschappelijk functioneren. Gezonde en zelfverzekerde kinderen hebben grote kans uit te groeien tot gezonde en zelfverzekerde volwassenen. Ongunstige gezinssituaties, zoals een lage sociaal-economische positie, kunnen negatieve gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid van kinderen en adolescenten. Er is echter weinig bekend over het verband tussen een lage sociaal-economische positie van een gezin en de geestelijke gezondheid.

Uit onderzoek van promovendus Kennedy Amone blijkt dat een lage sociaal-economische positie vaker leidt tot problemen ten aanzien van het externaliseren van problemen, dan het internaliseren van problemen. Op dit laatste vlak spelen omgevingsgebonden stressoren een grotere rol. Amone vond geen bewijs voor de social push-hypothese, die stelt dat genetische factoren meer tot uiting komen in een risicoarme omgeving. Voor de omgekeerde hypothese, dat genetische factoren en risico’s verbonden aan de omgeving elkaars effecten versterken, ook wel de vulnerability-hypothese genoemd, werden evenmin aanwijzingen gevonden.

Kennedy Amone (Oeganda, 1968) studeerde psychologie te Kampala, Oeganda en gezondheids- en gedragswetenschappen te Leiden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Het onderzoek maakt deel uit van TRAILS-project en werd mede gefinancierd door het Ubbo Emmiusfonds. Amone remigreert na zijn promotie naar Oeganda.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38