Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sexual harassment in a male dominated workplace

12 november 2009

Promotie: mw. S. de Haas, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Sexual harassment in a male dominated workplace
Promotor(s): mw. prof.dr. M.C. Timmerman, mw. prof.dr. H.W. van Essen
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Contact: via de Rutgers Nisso Groep, afdeling Communicatie, tel. 030 2313431 of communicatie@rng.nl

Seksuele intimidatie in mannenculturen

In een werkomgeving met voornamelijk mannen, lopen vrouwen het risico op seksuele intimidatie, doordat de cultuur door mannen wordt gedomineerd. Dat is de conclusie van het proefschrift van Stans de Haas. De resultaten van haar onderzoek zijn in 2006 en 2007 al uitgebreid in het nieuws geweest. Het proefschrift bevat geen nieuwe feiten, wel geeft het proefschrift meer inzicht in de relatie tussen mannelijke dominantie en seksuele intimidatie en pesten.

Uit het onderzoek van De Haas bleek tevens dat mannelijke dominantie niet alleen samenhangt met seksuele intimidatie maar ook met pesten. Ook bleek er voor zowel mannen als vrouwen een verband te zijn tussen seksuele intimidatie en gezondheid, dat even sterk was voor mannen en vrouwen. Slachtoffers van seksuele intimidatie (degene die daar last van hadden, én diegene die geen last hadden) rapporteerden meer gezondheidsproblemen dan mensen die geen seksuele intimidatie hadden meegemaakt. Slachtoffers die last hadden van de intimidatie rapporteerden meer gezondheidsproblemen dan slachtoffers die geen last hadden. De resultaten van De Haas haar studie suggereren dat seksuele intimidatie moeilijk te voorkomen is in een door mannen gedomineerde organisatie.

Stans de Haas (Eindhoven, 1980) werkt als onderzoeker bij de Rutgers Nisso Groep. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Genderstudies, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...