Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Psychophysical capacity in non-specific low back pain

11 november 2009

Promotie: A.P. Hodselmans,14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Psychophysical capacity in non-specific low back pain
Promotor(s): prof.dr. J.H.B. Geertzen, prof.dr. P.U. Dijkstra
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Revalidatie bij chronische rugklachten: meer aandacht voor psychofysieke capaciteit

Binnen de revalidatiegeneeskunde wint de gedachte terrein dat bij revalidatie van patiënten met aspecifieke chronische lage rugpijn (CLRP) niet alleen aandacht moet worden besteed aan strikt fysieke capaciteiten van de patiënt, maar ook aan bio-psychosociale aspecten. Artsen beseffen dat zij zich meer moeten afvragen hoe de patiënt fysieke belasting ervaart. Er zijn hiervoor echter nog geen meetinstrumenten.

Promovendus Paul Hodselmans verrichtte onderzoek op dit vlak. Hij laat zien dat de psychofysieke tilcapaciteit, berekend door middel van de ratio tussen de fysieke tilinspanning uitgedrukt in Newton(N), en de ervaren tilinspanning, uitgedrukt in Borgscore (B), een betrouwbare uitkomstmaat is. Daarmee hebben medici en paramedici een betrouwbaar instrument om een behandelplan op te stellen en te evalueren.

Ook concludeert Hodselmans dat de vermindering in ervaren beperkingen van dagelijkse activiteiten door de bio-psychosociale revalidatie gedeeltelijk wordt verklaard door de verbeteringen in de psychofysieke tilcapaciteit. Hodselmans adviseert dat revalidatie van patiënten met aspecifieke CLRP zich moet concentreren op de psychofysieke capaciteit en ervaren beperkingen van dagelijkse activiteiten.

Paul Hodselmans (Indonesië, 1959) studeerde fysiotherapie en bewegingswetenschappen in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Centrum voor Revalidatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Hanzehogeschool Groningen en binnen onderzoeksschool SHARE. Hodselmans werkt inmiddels als docent en kerngroeplid van het Lectoraat transparante zorgverlening van de Hanzehogeschool Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws