Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Internationalisering van onderwijs en onderzoek: de juiste keuze?

10 november 2009

Oratie: prof.dr. N.A. Bos, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Internationalisering van onderwijs en onderzoek: de juiste keuze
Leeropdracht: Internationalisering van het onderwijs in de medische wetenschappen
Faculteit: Medische Wetenschappen

In het Darwin-jaar is het goed om na te denken over keuzes. Het leven bestaat uit keuzes, kiezen en gekozen worden. Ook in onderwijs en onderzoek staan keuzes centraal. Als immunoloog heeft prof.dr. Nico Bos geleerd dat een simpele selectie volgens het recht van de sterkste niet altijd de beste keuze is. Het beste resultaat voor een goede omgang met de buitenwereld is vaak een dynamische interactie van opeenvolgende keuzes die elkaar kunnen beïnvloeden.

Ook binnen het onderwijs en onderzoek in de medische wetenschappen is het duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden om in de toekomst de wereldwijde problemen in het medische werkveld aan te kunnen pakken.

Het hele medische werkveld is aan het globaliseren. Mensen en ziekten reizen over de hele wereld. Infectieziekten, zoals op dit moment de Mexicaanse griep, hebben een wereldwijde impact en keuzes moeten gemaakt worden om dit soort infectieziekten te bestrijden. Organisaties zoals Artsen zonder Grenzen zijn bereid overal ter wereld mensen medische hulp te bieden. Het medische toerisme is een van de grootst groeiende markten. Om artsen op te leiden die goed op deze wereldwijde uitdagingen zijn voorbereid moet ook het medische curriculum internationaliseren. Voor een echte internationalisering van het medische onderwijs dient het curriculum opengesteld te worden voor studenten van over de hele wereld.

Dit jaar is de eerste internationale, Engelstalige bachelor geneeskunde met een global health profiel van start gegaan waarin een internationale groep studenten samen opgeleid worden voor het medische werkveld van de toekomst. In zijn oratie zal Nico Bos zijn visie geven op de verdere internationalisering van het onderwijs en onderzoek in de medische wetenschappen en uitleggen waarom dit de juiste keuze is.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...