Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Internationalisering van onderwijs en onderzoek: de juiste keuze?

10 november 2009

Oratie: prof.dr. N.A. Bos, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Internationalisering van onderwijs en onderzoek: de juiste keuze
Leeropdracht: Internationalisering van het onderwijs in de medische wetenschappen
Faculteit: Medische Wetenschappen

In het Darwin-jaar is het goed om na te denken over keuzes. Het leven bestaat uit keuzes, kiezen en gekozen worden. Ook in onderwijs en onderzoek staan keuzes centraal. Als immunoloog heeft prof.dr. Nico Bos geleerd dat een simpele selectie volgens het recht van de sterkste niet altijd de beste keuze is. Het beste resultaat voor een goede omgang met de buitenwereld is vaak een dynamische interactie van opeenvolgende keuzes die elkaar kunnen beïnvloeden.

Ook binnen het onderwijs en onderzoek in de medische wetenschappen is het duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden om in de toekomst de wereldwijde problemen in het medische werkveld aan te kunnen pakken.

Het hele medische werkveld is aan het globaliseren. Mensen en ziekten reizen over de hele wereld. Infectieziekten, zoals op dit moment de Mexicaanse griep, hebben een wereldwijde impact en keuzes moeten gemaakt worden om dit soort infectieziekten te bestrijden. Organisaties zoals Artsen zonder Grenzen zijn bereid overal ter wereld mensen medische hulp te bieden. Het medische toerisme is een van de grootst groeiende markten. Om artsen op te leiden die goed op deze wereldwijde uitdagingen zijn voorbereid moet ook het medische curriculum internationaliseren. Voor een echte internationalisering van het medische onderwijs dient het curriculum opengesteld te worden voor studenten van over de hele wereld.

Dit jaar is de eerste internationale, Engelstalige bachelor geneeskunde met een global health profiel van start gegaan waarin een internationale groep studenten samen opgeleid worden voor het medische werkveld van de toekomst. In zijn oratie zal Nico Bos zijn visie geven op de verdere internationalisering van het onderwijs en onderzoek in de medische wetenschappen en uitleggen waarom dit de juiste keuze is.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws