Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Strong gravitational lensing in the radio domain

09 november 2009

Promotie: mw. A. Berciano Alba, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Strong gravitational lensing in the radio domain
Promotor(s): prof.dr. L.V.E. Koopmans, prof.dr. M.A. Garrett, prof.dr. A.G. de Bruijn
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: tel. 050-363 3505, e-mail: berciano@astro.nl

Bij zwaartekrachtlens zijn ook de vervormingen interessant

In het heelal kunnen zware objecten, zoals melkwegstelsels en clusters van melkwegstelsels, zich als gigantische vergrootglazen gedragen die vergrote en vervormde afbeeldingen van achterliggende gebieden produceren. De lenswerking wordt veroorzaakt door het zwaartekrachtveld dat sterrenstelsels voortbrengen. Dat is zo krachtig dat het lichtstralen doet afbuigen. Daarom worden deze objecten zwaartekrachtlenzen genoemd. Zwaartekrachtlensen kunnen, in extreme gevallen, heldere uitgerekte afbeeldingen geven die bekend staan als 'reuzebogen'. In haar proefschrift presenteert Alicia Berciano Alba drie verschillende studies van dit fenomeen in de radiosterrenkunde.

Het gaat daarbij om een onderzoek naar een melkwegstelsel dat als zwaartekrachtlens fungeert en dubbele beelden produceert, een onderzoek van de interne structuur van een achtergelegen gebied dat verscheidene afbeeldingen heeft door het effect van zwaartekrachtlenzen en een statistische studie van 'reuzebogen' veroorzaakt door clusters van melkwegstelsels.

De eerste studie richt zich op het systeem B1600+434. Een melkwegstelsel dat als zwaartekrachtlens fungeert, produceert hier twee afbeeldingen van het compacte centrale gebied van een achterliggend stelsel. Radiowaarnemingen bevestigen dat de helderheid van een van de afbeeldingen varieert gedurende vier jaar als gevolg van de structuur van de zwaartekrachtlens.

Het tweede bestudeerde opject is een uitgebreide bron die waargenomen is bij sub-mm golflengtes en die lijkt te zijn uitvergroot door zwaartekrachtlenzen. Radiowaarnemingen van dit systeem ondersteunen de hypothese dat een deel van de sub-mm straling wordt veroorzaakt door de botsing tussen drie ver weg gelegen melkwegstelsels.

Als laatste presenteert Barciano Alba de eerste voorspellingen voor het verwachtte aantal 'reuzebogen' dat waarneembaar is bij radio en sub-mm golflengtes, door de structuur en evolutie van clusters van melkwegstelsels in detail te modelleren. De toekomst van de studie van meervoudige afbeeldingen als gevolg van zwaartekrachtlenzen wordt ook besproken.

Alicia Berciano Alba (Spanje, 1978) studeerde sterrenkunde aan de universiteit van La Laguna. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kapteyn Instituut van de RUG en werd gefinancierd door de EU, de RUG en ASTRON.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...