09 november 2009

Promotie: mw. B.D.M. Meijering, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Ultrasound and microbubble targeted delivery. Exploring the mechanism and its therapeutic potential
Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning, prof.dr. W.H. van Gilst
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Met behulp van microbellen en ultrageluid kunnen hart- en vaatziekten en progressieve nieraandoeningen wellicht zeer doelgericht behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Bernadet Meijering.

Microbellen zijn gasgevulde belletjes die als contrastmiddel gebruikt worden in de echografie. Onder invloed van drukverschillen die met behulp van ultrageluid gecreëerd worden, kunnen de microbellen gaan oscilleren (ineengeduwd en uit elkaar getrokken worden). Cellen die worden blootgesteld aan oscillerende of uit elkaar knappende microbellen, nemen in verhoogde mate moleculen als DNA en medicijnen op, zo is al enige tijd bekend.

Bernadet Meijering bestudeerde de moleculaire basis van dit proces. Uit het onderzoek blijkt dat de opname van moleculen beïnvloed kan worden door onder meer intensiteit en frequentie van het ultrageluid en de concentratie van het DNA te variëren. Verder blijkt dat siRNA aanmerkelijk effectiever wordt opgenomen dan DNA dat voor een gen codeert. In haar onderzoek brengt Meijering mogelijke verklaringen hiervoor in kaart. Ze concludeert dat de techniek wellicht gebruikt kan worden om nieuwe, doelgerichte therapieën tegen onder meer hart- en vaatziekten en progressieve nieraandoeningen te ontwikkelen. Hiertoe is echter nog veel nader onderzoek nodig.

Bernadet Meijering (Emmen, 1979) studeerde medische biologie te Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Klinische Farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN) en onderzoeksschool GUIDE. Meijering werkt thans als onderzoeker bij Philips. De titel van haar proefschrift luidt: “Ultrasound and microbubble targeted delivery. Exploring the mechanism and its therapeutic potential”.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English