Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Frailty in the clinical practice of nursing care

05 november 2009

Promotie: mw. R.M. Andela, 14.45 Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Frailty in the clinical practice of nursing care
Promotor(s): prof.dr. R. Sanderman, prof.dr. J.P.J. Slaets
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Door voortschrijdende specialisering van de gezondheidszorg, komt de zorg voor kwetsbare ouderen met meerdere aandoeningen onder druk te staan. Een probleem op het terrein van het ene specialisme kan samenhangen met een probleem dat valt in een ander specialisme. Hierdoor kunnen lacunes of overlap in de zorg ontslaan, waarvoor niemand direct verantwoordelijk is. Uit onderzoek van UMCG-promovendus Richtsje Andela blijkt dat het belangrijk is niet alleen oog te hebben voor fysieke kenmerken, maar ook voor psychisch welbevinden en sociaal functioneren om de kwetsbaarheid van ouderen te bepalen. Zo kunnen ouderen die baat hebben bij preventieve geriatrische interventies beter worden opgespoord. De ‘Groningen Frailty Indicator’ kan hiertoe effectief ingezet worden.

Daarnaast, zo blijkt, kan een gespecialiseerde verpleegkundige voor ouderenzorg een centrale rol vervullen in de zorg voor kwetsbare ouderen. Wanneer een specialistisch geriatrie verpleegkundige wordt ingezet bij de zorg voor kwetsbare ouderen op een niet geriatrische verpleegafdeling, worden duidelijk meer verpleegkundige diagnoses geregistreerd. Zo wordt duidelijk welke problemen tijdens opname in en na ontslag uit het ziekenhuis kunnen optreden.

Richtsje Andela (Tritsum, 1965) studeerde Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Ze verrichtte haar onderzoek in het Medisch Centrum Leeuwarden en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de provincie Friesland en zorgverzekeraar De Friesland. Andela werkt sinds 1987 als verpleegkundige en sinds 2006 als staffunctionaris in het Medisch Centrum Leeuwarden. De titel van haar proefschrift luidt: “Frailty in the clinical practice of nursing care”. De promotieplechtigheid vindt plaats in Franeker.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...