Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Disease activity in ANCA-associated vasculitis

04 november 2009

Promotie: J.S.F. Sanders, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Disease activity in ANCA-associated vasculitis
Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) is een zeldzame ziekte, waarbij de kleinste bloedvaten ontstoken raken. Bloedvaten door het hele lichaam kunnen aangedaan zijn, maar meestal betreft het de nieren en luchtwegen. De ontsteking is het gevolg van een ontsporing van het immuunsysteem. Normaal beschermt het afweerapparaat tegen indringers van buitenaf (bacteriën, virussen, parasieten). Bij AAV wordt, net als bij een aantal andere auto-immuunziekten, het eigen lichaam door het afweerapparaat als “vreemd” herkend.

Kenmerkend voor de AAV is de aanwezigheid van ANCA, antistoffen gericht tegen een specifieke groep witte bloedcellen, de neutrofiele granulocyten. De twee belangrijkste ANCA's zijn gericht tegen respectievelijk proteinase 3 (PR3) en myeloperoxidase (MPO). UMCG-promovendus Jan-Stephan Sanders brengt nauwgezet enkele risicofactoren voor ontstekingsreacties in kaart. Patiënten met ANCA gericht tegen PR3 hebben een groter risico op ontstekingen dan patiënten met ANCA tegen MPO, zo blijkt. Ook ontdekte Sanders enkele andere markers die aangeven dat het risico ontstekingen vergroot is. Hiermee maakt zijn onderzoek nauwkeuriger diagnose mogelijk.

Verder vergelijkt de promovendus een oude en een nieuwere behandeling van AAV. De nieuwe behandeling, waarbij de patiënten aanvankelijk cyclofosfamide toegediend krijgen en drie maanden na het bereiken van remissie het minder schadelijk geachte azathioprine, blijkt even effectief als de oudere behandeling. Sanders’ onderzoek weerspreekt eerdere studies die lieten zien dat de nieuwe behandeling tot minder bijwerkingen leidt. Onderhoudsbehandeling met azathioprine en cyclofosfamide lijken gelijkwaardig, aldus de promovendus.

Jan-Stephan Sanders (Hengelo) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW, de Nierstichting en het Reumafonds. Sanders werkt als internist-nefroloog in opleiding in het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: “Disease activity in ANCA- associated vasculitis”.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...