Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Optimization of cardiac resynchronization therapy in atrial fibrillation and sinus rhythm

04 november 2009

Promotie: mw. S. Buck, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Optimization of cardiac resynchronization therapy in atrial fibrillation and sinus rhythm
Promotor(s): mw. prof.dr. I.C. van Gelder, prof.dr. D.J. van Veldhuisen
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Voor patiënten met een hartfalen zijn er verschillende therapieën. Eerste keus is behandeling met medicijnen. Als die niet goed genoeg werken, volgt behandeling met een biventriculaire (BiV) pacemaker. Voor een aanzienlijke groep patiënten, zo’n 30 tot 40 procent, biedt ook dit echter onvoldoende verbetering.

Patiënten met hartfalen hebben een verhoogd risico op hartritmestoornissen. In onderzoek naar de optimale behandeling van hartfalen zijn patiënten met atriumfibrilleren (AF), een hartritmestoornis, doorgaans onderbelicht: patiënten met AF worden niet geïncludeerd in de grote gerandomiseerde studies. In haar promotieonderzoek richtte Sandra Buck zich nadrukkelijk op deze patiëntengroep.

Ze onderzocht of ook patiënten met AF geholpen zijn met een BiV pacemaker, en of AF wellicht voorkomen kan worden met een BiV pacemaker. Daarnaast onderzocht ze of response verbeterd kan worden door de BiV pacemaker optimaal in te stellen.

Het onderzoek levert nauwkeurige inzichten op in de korte- en langetermijnresultaten van implantatie van een BiV pacemaker bij patiënten met en zonder AF, die met name voor cardiologen van belang zijn. Na de implantatie moeten de instellingen van de BiV pacemaker voor elke individuele patiënt nauwkeurig worden afgesteld, stelt Buck. Een inspanningsonderzoek kan de behandelend cardioloog attenderen op een regelmatig voorkomend probleem, een te snelle hartfrequentie, dat de effectiviteit van de BiV pacemaker teniet doet. Daarnaast kan een te traag oplopende hartfrequentie ontdekt worden. Dit probleem kan eenvoudig voorkomen worden door de instellingen van de pacemaker aan te passen.

Sandra Buck (Amsterdam, 1976) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de firma’s Medtronic, Biotronik, St Jude en Guidant. Buck is inmiddels in opleiding tot cardioloog in het Martini Ziekenhuis te Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: "Optimization of cardiac resynchronization therapy in atrial fibrillation and sinus rhythm”.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....