Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Towards a penicillin producing yeast

02 november 2009

Promotie: L. Gidijala, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Towards a penicillin producing yeast
Promotor(s): prof.dr. I.J. van der Klei, prof.dr. M. Veenhuis
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: tel. 050-363 2218, e-mail: l.gidijala@rug.nl

Op weg naar een penicillineproducerende gist

Loknath Gidijala ontwikkelde een methode om antibioticum te produceren door middel van een gist. Waarschijnlijk biedt dat veel voordelen boven de conventionele methodes.

De draadvormige schimmel Penicillium chrysogenum, die nu wordt gebruikt voor de industriële productie van β-lactam antibiotica (penicillines), is eigenlijk niet geschikt voor industriële fermentatie. Daarom wordt onderzocht of de gist Hansenula polymorpha, die normaal geen penicilline maakt, kan worden ingezet als producent van penicilline.

In P. chrysogenum is de penicillineproductie gecompartimenteerd in het cytosol en peroxisomen. De keuze voor H. polymorpha is gebaseerd op het feit dat in dit organisme de volumefracties van peroxisomen gemakkelijk kan worden gemanipuleerd door een aanpassing van groei-condities. Het herprogrammeren van H. polymorpha als gastheer voor penicillinebiosynthese zette Gidijala voor de uitdagende taak om de hele P. chrysogenum penicilline biosyntheseroute te introduceren in dit organisme in een stabiele en actieve configuratie en gesorteerd naar de juiste subcellulaire locatie. Na succesvolle introductie produceerde H. polymorpha inderdaad efficiënt penicilline.

De resultaten van Gidijala openen de weg naar nieuwe platforms voor de biosynthese van antibiotica waarbij men kan profiteren van de kracht van gistfermentatie.

Loknath Gidijala (India, 1978) studeerde aan de Madurai Kumrat University en deed zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Moleculaire celbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat als postdoc verder bij dezelfde vakgroep. Het onderzoek werd gefinancierd door het Ministerie van Economische zaken en door NWO.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....